Koolilapsi kimbutab 7. septembri sündroom

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sille Annuk / Postimees

Umbes nädal pärast kooli aasta algust hakkavad lapsed kurtma erinevate valude üle, meedikud nimetavad seda 7. septembri sündroomiks.

«Kolm suvekuud said lapsed puhata ja kaua magada, nüüd peab end aga jälle käsile võtma. See on lapsele psühholoogiline stress,» selgitas Ida-Viru keskhaigla koolitervishoiu vastutav õde Maia Tšubenko ajalehes Põhjarannik. Meedik tõdes, et isegi täiskasvanuil on väga raske pärast puhkust töisesse režiimi naasta, mis siis veel lastest rääkida.

Lapsel on hommikuti raske tõusta, tema organism pole veel õieti ärganud, süüa ka ei taha. «Nii saadetaksegi laps kooli hommikusöögita. Ja kuni ta kooli jõuab, söögivahetunni ära ootab, võib tekkida spasm. Organism on tööle hakanud, toitu pole aga saanud.,» selgitas Tšubenko. Laps väsib ruttu ära, tal võivad hakata valutama pea ja kõht. Sageli tekib kõhukinnisus. «Hommikust peab tingimata sööma, andke kas või paar lusikatäit putru,» pani ta vanematele südamele..

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles