Värviküllased suvesalatid

Porgandisalat vaarikakastmega

FOTO: Jaan Heinmaa / «Salatid 2»

Maitsvate ja värviliste salatite hooaeg


on käes – neid saab nüüd segada värsketest


kartulitest või tomatitest, suvise salatikastme võib aga teha ka vaarikatest.



Trükisoe Lia Virkuse ja Epp Mihkelsi köögiraamat «Salatid 2» annab ohtralt juhatust, kuidas suvevärske salati taldrikule saada. Muu hulgas tuletavad autorid meelde, et kõigepealt süüakse silmadega: sestap võiks salatiained olla värviküllased ja söömakutsuvad ning serveering huvitav. Praegu, kui aiaviljad järjepanu küpseks saavad, pole seda õpetust kuigi raske järgida.



Teine asi – kõik lehtsalateid sisaldavad salatid võiks alati valmistada vahetult enne laualeandmist, siis on need kenad ja ka maitsvad.



Teine võimalus on koostisained eelnevalt hakkida, siis hoida külmas ja segada kokku vahetult enne söömist või hoopis serveerida kaste eraldi nõus. Nii talitades ei muutu salat seistes vesiseks ja komponendid ei närtsi kiiresti.  



Kõik alljärgnevad salatid pärinevad samast raamatust.



Marjane salatikaste


Porgandisalat vaarikakastmega


Eelroaks sobilik salat on tervislik ja mõnusalt krõmps. Hapukad vaarikad istuvad magusa värske porgandi ja pisut soolakate kõrvitsaseemnetega väga hästi.



Kahele


•    6 porgandit


•    1 dl vaarikaid


•    1 tl mett


•    veidi soola, pipart


•    2 sl kõrvitsaseemneid



Serveerimiseks


•    1 pott värsket salatit


•    peotäis vaarikaid



Koori porgandid ja riivi peene riiviga. Püreeri vaarikad meega ning maitsesta vähese soola ja pipraga. Rösti kõrvitsaseemneid kuival pannil, kuni need saavad kauni värvi. Puista peale näpuotsaga soola.



Pese salatilehed, kuivata ja tõsta suurele serveerimisalusele või taldrikutele. Sega riivitud porgandid vaarikakastmega ja tõsta salatilehtedele. Puista peale röstitud kõrvitsaseemned ja mõned vaarikad. Paku kohe.



Värske kartul salatiks


Suvine kartulisalat grillkana ja redistega


See lihtne ja maitsev suvine salat sobib nii lõuna- kui ka õhtusöögiks, aga ka suvistele grillipidudele. Kana asemel võib salatis kasutada ka tuunikalakonservi.



Neljale


•    1 kg keedetud värskeid kartuleid


•    2 grillkanakoiba


•    värsket tilli


•    2 salatisibulat


•    punt rediseid



Kastmeks


•    3 sl oliiviõli


•    1 sl veiniäädikat (soovitatavalt valget)


•    1 tl soola, veidi pipart



Eemalda kanakoibadelt nahk ja kondid ning tükelda liha. Haki till ja sibul, viiluta redised. Sega suures kausis kokku kastmeained. Tükelda hulka kartulid. Lisa kana ja köögiviljad ning sega koos kastmega läbi.

Tagasi üles