Tänavust kurki tuli kasvatada kui pruuti – pidevalt loori all

Grete Naaber
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Trikimees Jürgen Veberi vanaema Aino Veber pakkus õieiluga paeluvat ravimtaime naistepuna.
Trikimees Jürgen Veberi vanaema Aino Veber pakkus õieiluga paeluvat ravimtaime naistepuna. Foto: URMAS LUIK/PRNPM/EMF

Kuigi maasikamüüjad on Pärnu Vanal turul kõige populaarsemad, ei tule värske kurgi, tomati ega kartuli ostjaistki puudu, ehkki järjekorda just ei teki.


Huvitavat fakti, miks kurgikilo on Poola maasikaga hinnalt võrdne, kommenteeris Ille Helin Tahkurannast: “Kurk kasvas väga halvasti, pidevalt olid külmad ilmad. Oma kurgi sain tänu köetavale kasvuhoonele.”



Hapukurgil viis krooni tükk


Helin müüs hapukurkigi, mida ta lõbusalt “Tahkuranna kähkukaks” kutsus ja maitsma ahvatles. Hea kurk oli! Viis krooni tükk. Mõni päev tagasi müüs Vanal turul hapukurki keegi teine ja küsis kaheksa krooni kurgi eest. Mis teha, kui on halb kurgiaasta!



Helini müügikoha naaber lisas jutu sekka, et tema istutas oma kurki kolm korda. “No ega sa enam sealt saaki looda? Praegu jälle nii külmad ilmad,” arvas Helin. Mees oli siiski lootusrikas: “Kui ilmad soojaks keerab, mine tea.” Tänavune kurk on kasvanud nagu pruut – pidevalt loori all.



Are tomatimüüja Maie Laane, kes küsis sordi “Malle” kilost 25-30 krooni, jätkas kurgimüüjate vestlust, justkui oleks eelnevat kuulnud, ehkki asus hoopis kaugemal.



“Tänavu jäi kõik nii hiljaks: oli kaua külm ja päikest vähe. Eile ööselgi oli jälle pluss kolm kraadi, see ju peaaegu nagu miinuskraad juba,” nentis ta.



Värske kartul oli vaat et maasikaga samas hinnas. Lugulaul jaheda ilma kohta maksab kartuligi puhul. Mõistagi on mugulad kõigil müüjail kenasti sorditud suurteks, väikesteks ja keskmisteks, hinda küsitakse vastavalt suurusele.



Kõige odavam kartul maksis kümme krooni kilo, aga mugulad olid paraku vutimunadestki väiksemad.



Justkui looduse imelise käitumise krooniks müüs pärnulane Aino Stimmer Võiste metsast korjatud mustikaid. Juba?



“Ega neid veel palju ole, kõik pole valminud ja seepärast tuli korjates valida. Väike pensionilisa ikka,” rääkis Stimmer, kellel liitrine purk mustikaid maksis 50 krooni.



Murelid kui paradiisiõunad


Rohkete maasikakastide vahelt paistis müügilaudade tagant silma mitu murelite müüjat – maius oli pärit Poolast, kust siis mujalt. Hinda küsiti 28, 45 ja 50 krooni kilost. Kõige kallimad murelid sundisid seisatama: need olid vaat et suuremad kui paradiisiõunad. Piltlik oli suuruse jäljendamiseks kaks pöialt kokku panna.



Üks suve märke turul on alati olnud metsmaasikate, värske mee ja ravimtaimede pakkujad.



100 grammi metsmaasikaid maksis 22 krooni, värske mee kilo 100 krooni. Mee puhul äratab alati usaldust, kui on avalikustatud koht, kust linnumagus pärit. Nii oli näiteks Lavassaare Raba talu mee puhul.



Ravimtaimedest hakkaks silma erkkollane naistepuna, mille pundist küsis Aino Veber kümme krooni. Oma nime öeldes lisas ta naerdes: “Olen trikimehe vanaema.”



Ohoo! Ja esimene küsimus talle tuli nüüd hoopis trikimehega seoses: “Kas teie teate täpsemalt, kuidas Jürgen oma trikke teeb?”



Vanaema vangutas pead: “Oh ei, ta hoiab nii kiivalt oma saladusi, et keegi peale tema neid ei tea.”



Naistepuna aga oli väga ilus – puhas ja õiterohke. Naine jutustas, kuidas ta selle ravimtaime kasvukoha leidis: “Nägin rebast linde kimbutamas ja otsustasin reinuvaderile järele minna, teda hirmutada ja seega linnukesed päästa. Linnud said lendu ja mina näen järsku: naistepuna kasvab.”



Rahva hulgas tuntud ravimtaimel on palju kasulikke omadusi. Peale rahustava toime mõjub naistepunatee hästi hingamisteedele, aitab seedehäirete puhul, haavade ja limaskestapõletike korral.



Kuhilate viisi hakkas Vanal turul silma maitsetaimi: peterselli, sellerit, tilli. Viis kuni kümme krooni pundi eest garanteerib ostjale nii maitsva supi, prae kui salati.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles