Kas väikelapsele võib osta kasutatud jalanõusid?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Sarnaselt diskussiooniga, kas lapsele peaks kohe peale kõndima hakkamist jalanõud jalga panema, räägitakse ka palju, kas tohiks vanema venna või õe jalanõusid nooremale «pärandada». Oma arvamust avaldab füsioterapeut Klaudija Hela.

Tänapäeval ostavad paljud vanemad kasutatud riideid ja jalanõusid, aga meeles tuleks pidada seda, et päris esimesed jalanõud peaksid lapsel uued olema, sest igal lapsel on erinev jalakuju, kirjutab Emmedeklubi.

Hela soovitab alati emadel jalanõud enda ette lauale asetada, neid tagantpoolt vaadata ja kriitiliselt nende kallet ning seisukorda hinnata. Enamasti on jalanõud mingis suunas kaldu. Selliseid jalanõusid ei tohiks lapsed kanda, ükskõik kui vanad nad ka ei ole.

Igal lapse jala kalle on erinev ja kellegi teise vana jalanõu kandmine «sunnib» tema jalatalda muutuma. Esimesed jalanõud soovitab füsioterapeut pigem uuena osta.

Õige suurus
Täpselt parajaid jalanõusid ei ole väikese lapse puhul mõtet osta, sest jalg kasvab kiirelt. Samas ei ole hea osta ka liiga suure varuga jalanõusid, sest lapsel ebamugav liikuda ning need ei toeta jalga vajalikul määral.

Selleks, et lapsele õiged jalanõud valida, tuleks ta endaga koos poodi kaasa võtta ja lasta tal neid jalga proovida. Muidugi on ka olukordi, kus last ei saa poodi kaasa võtta. Siinkohal võiks lapse jalg paberile joonistada ja välja lõigata ja see poodi kaasa võtta. Lisaks võib poemüüjaga läbi rääkida, et sa saaksid mittesobivusel jalanõusid hiljem teiste vastu vahetama tulla.

Esimesed jalanõud peaksid olema:
Uued
Lahtise varbaosaga
Korralikust materjalist
Soovituslikult lahtise kannaga
Mitte väga jäiga tallaga
Maksimaalselt pealt reguleeritavad
Mitte liiga parajad, ega ka liiga suured

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles