Rootsis levib lihasööja bakter

Liis Velsker
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lihasööja bakter on eluohtlik.
Lihasööja bakter on eluohtlik. Foto: Reuters / Scanpix

Põhja-Stockholmis levib taas eluohtlik lihasööja bakter, Danderydi haigla töötajate sõnul on haigusjuhtumite arv viimastel aastatel oluliselt kasvanud.

«See on üks dramaatilisemaid konditsioone, millega me ortopeedilistel lõikustel peame tegelema,» vahendab The Local haigla ortopeedi Olof Sköldenbergi sõnu.

Haigus nekrootiline fastsiit, mida tuntakse enam lihasööja bakteri-nakkuse nime all, on äärmiselt agressiivse kuluga ning võib inimese tappa vähem kui päevaga. Haigus ründab kudesid ja naha sügavamaid kihte ning võib olla alguses väga äkiline. Kõik nakatunud koed tuleb viivitamatult eemaldada.

Danderydi haiglas on 2010. ja 2012. aasta vahel registreeritud 23 haigusjuhtu. Enne seda registreeriti kaheaastase perioodi vältel vaid kaks juhtumit. «See on tohutu kasv, mis võib olla tingitud sellest, et haiguse diagnoosimine on muutunud kergemaks, kuid me arvame, et see on tingitud pigem n-ö loomulikust tõusust,» märkis Sköldenberg.

Rootsis algatati üleriigiline uuring, mis selgitab, kas haigus levib ka kaugemal kui ainult Stockholmis. Haigusjuhtumite arv võib terviseametnike hinnangul tõusta ka seetõttu, et inimeste immuunsüsteem ei reageeri piisavalt tugevalt ning bakterid muutuvad jõulisemaks.

Lääneriikides puudutab haigus statistiliselt 0,4 inimest miljonist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles