Pirgit Toomel: suhted alfaisastega

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kohvipausil naiskolleegi halamist pealt kuuldes mehest, kes juba suhte algul lapsiku käitumisega probleeme tekitab, oleksin tahtnud vahele segada ja öelda «jookse, kuni veel saad». Neid mehi on küllaldaselt, kes pealtnäha jätavad väga enesekindla, iseseisva ja küpse mulje, kuid seesmiselt kõiguvad nagu väikesed laevad tormisel merel, tirides ka sinu endaga kaasa. Ära lase alter egol enda silmi pimestada. Kõik ei ole kuld, mis hiilgab.

Naise hämmingut ja ahastust nähes 37-aastase mehe käitumise pärast, kes andis varasemalt mõista, et on piisavalt eluküps, ringi jooksnud ja otsib nüüdsest püsivust, kinnitab reeglit, et seesmiselt ebastabiilsust armastav mees kipub jääma ebastabiilseks. Ennast tutvustades üritatakse ikka parimaid külgi näidata. Siinkohal on mõni sedavõrd siiras, et jätab mõned vead rääkimata, kuid teine võib samal ajal olla ehitanud enda tegeliku mina otsa hoopiski uue inimese. Mõista, mõista, kellega sa tegelikult aega veedad?

Enda olematu mina esitlemisele lisab hoogu juurde mängurõõm emotsionaalselt kinnisemate naiste mahamurdmisel. See ongi põnevus, mis tekitab huvi ja hõlmab mehe mängumaailma. Siinkohal ma ei viita üldsegi pahatahtlikule käitumisele, vaid kirjeldan lendleva mehe isiksust. Päeva lõpuks soovivad kõik enda kõrvale head ja armastavat inimest, mis paneb hindama ja uskuma ka pereväärtustesse. See on moment, kus otsustava suuna määrab alfaliku käitumise tagamaa. Kas tegemist on kõrvetada saanud isikuga, kel on probleeme eneseusuga, või stereotüübiga, kes soovib elupäevad lõpetada 16-aastasena.

Viimase puhul on tavaliselt tegemist seltskonna hingega, kes ei kohku millegi ees. Tema eesmärk on ümbritseda end suure hulga inimestega, pidutseda ja elada ilma igasuguste kohustusteta. Ellusuhtumine sarnaneb Hank Moody Californiacation’i stereotüübile, mida on ka eluvõõraste naiste eest raske varjata. Üldjuhul ei tee nad lillelegi liiga, sest on piisavalt ausad ütlemaks ja näitamaks, mis isikud nad on.

Karmima suuna võtavad suhted teist tüüpi alfaisastega, kes on loonud endale elustiili halbade kogemuste tõttu. See tähendab hulgaliselt pettumusi, ümbritsemist valede inimestega ja hunnikus traumasid. Mehed, keda võib kirjeldada emotsionaalsete blokeerijatena, sest nad on enda elust välja lõiganud võimaluse armuda, valides enda kõrvale naisi, keda pikemas perspektiivis ei vaadata. Sellega lukustatakse end hetke ja likvideeritakse šanss edasi liikuda kellegagi, kes seda tegelikult väärt oleks. Paljuski reedab sellise isiku usu puudus ilusatesse suhetesse ja negatiivne suhtumine naisterahvastesse. Kuid elu ei seisa koha peal ja ühel või teisel momendil hakatakse enda kõrvale kaaslast otsima. Isegi, kui kohatakse head ja sobivat naist, kellega soovitakse suhet alustada, peab see tähendama ka väga elukogenud kaaslast, kes mõistab mehe traumade tagamaid ja on valmis nendega tegelema. Selleks tuleb arvestada mehe harjumusega elada iseendale, vabaduse nautimisega, mõtlematu käitumisega, usalduse probleemidega ja seesmise ebakindlusega. Ennekõike käib sisemine võitlus hirmuga haiget saada ja pidepunkti otsimisega, mida provotseerivad halvad elukogemused. See ei ole lihtne teekond ilusa suhteni, kuid hea tahtmise ja kannatlikkusega on kõik raskused ületatavad.

Eelpool kirjeldatu annab selgelt mõista, miks alfaisased ei ole stabiilsust armastavate naiste pärusmaa. Nendega ei tea kunagi, kas oled talle väljavalitu, keda hirmudest lähedale ei julgeta lasta või kasutatakse sind ajaviiteks. Igal juhul tähendab suhe sellise isikuga rasket kättevõitlemist, enesetõestamist ja hulganisti probleeme. Keskmisest tagasihoidlikum mees on tõenäoliselt kordades stabiilsem, rahulikum ja enesekindlam, säilitades ka sinu enesekindluse. Mõtle, kellele sa oma südame kingid.     

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles