Kas antibeebipillid võivad põhjustada kaalutõusu?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kõigil ravimitel on omad kõrvalmõjud ja pillid pole mingiks erandiks. Neiud, kes on beebipille võtnud, on väitnud, et nende võtmisega on kaasnenud kaalutõus ja rindade kasv - aga kas see võib juhtuda kõigiga, kes pille võtavad ja kas pillid tõesti põhjustavad seda?

Mõned beebipille võtvad naised on öelnud, et pillide võtmisega on kaasnenud kaalutõus, kuid günekoloogia professor Anne Burke'i sõnul on kaalutõus harva esinev kõrvalmõju, kirjutab Her Campus.

«Suurem osa teaduslikke uuringuid on näidanud, et pillid ei põhjusta kaalutõusu. Neis üksikutes uuringutes, mis on vastupidist tõestanud, on kaalutõusu kogenud vaid 3-4 protsenti pille võtvatest naistest. Seega ei tasuks öelda, et pille võttes ei esine üldse kaalutõusu,» selgitas Burke.

Emily, Virginia ülikoolis õppiv neiu, sõnas, et tema pole beebipille võttes kordagi ühtki kõrvalmõju kogenud. «Ma ei tundnud üldse, et mu kehas midagi muutuks. Ma pigem võtsin kaalus hoopis alla,» ütles Emily.

Pillides sisaldub östrogeeni, mis surub alla keha loomuliku tsükli. Selle asemel, et hormoonid tekitaksid menstruatsiooni ja ovulatsiooni, muudavad pillid hormoonide taseme pigem ühtlasemaks, selgitas dr Burke. Ta lisas, et kuna pillides on suhteliselt vähe hormoone, siis on kõrvalmõjud reeglina minimaalsed ja enamik naisi talub pille suhteliselt hästi.

Alternatiivina leidub apteekides ka mitmeid teisi rasestumisvastaseid ravimeid, kuid neis kõigis on sama kogus hormoone, seega ei erine teised ravimid oluliselt pillist.

Pillid on apteekides saadaval olnud juba aastakümneid ja vanemates versioonides oli tõesti suur kogus östrogeeni, mis põhjustas kaalutõusu. Tänapäeval on hormoonide tase pillides madalam kui iial varem, seega kui su ema võis pillidega kaalus juurde võtta, ei tähenda see, et sinuga sama juhtub.

Dr Burke'i sõnul on saadaval ligi 70 erinevat suukaudset rasestumisvastast vahendit ning hormoonide sisalduse poolest on need kõik sarnased. Sellest tulenevalt ei pruugi kasu olla ka sellest, kui vahetad ühed pillid teiste vastu. Seda kinnitab ka Bucknelli ülikooli tudeng Elizabeth, kes vahetas ühed rasestumisvastased vahendid teiste vastu, milles oli madalam östrogeeni tase, kuid kõrvalmõjud jäid siiski samaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles