Tarkusehammas – kasutu ja valus

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välja tõmmatud tarkusehammas.
Välja tõmmatud tarkusehammas. Foto: Margus Ansu / Postimees

Viimastena lõikuvad tarkusehambad tekitavad valu ja nii kurioosne kui see ka pole, on nad anatoomiliselt täiesti ebavajalikud.

Kuressaares tegutsev hambaarst Sergei Bortnikovi sõnul on peaaegu reegel, et tarkusehambad viltu kasvavad, kirjutab Saarte Hääl. Ülemised kasvavad külje peale ja alumised pigem sisse. Pole välistatud, et alumine tarkusehammas võib kasvada lausa igeme sees horisontaalselt ja rõhuda teiste hammaste peale. See omakorda võib kogu alumise hambarivi paigast lükata. Probleeme tekitavadki eelkõige just alumised tarkusehambad.

Tarkusehammas on tegelikult samasugune hammas, nagu hammas ikka. Ainult et lõikuma hakkab hiljem, ütleb Sergei Bortnikov. Kuna inimesel on ülejäänud hambad juba olemas ja tarkusehambad on ka kõige tagumised, siis ongi vaevused ja valestikasvamised tingitud sellest, et viimaste hammaste jaoks pole enam lihtsalt ruumi. «Mida väiksem lõualuu, seda raskem tavaliselt on,» toob hambatohter näite.

Dr Bortnikov räägib, et tarkusehammas võib vabalt valutada ka siis, kui seda üldse näha pole, st hammas pole lõikunud või on lõikunud vaid väike osa. Nimelt hammas kasvab ja vajutab kas teise hamba peale või alalõualuu närvi peale ja sealt see valu tuleb.

Huvitav on see, et tarkusehamba valu on selline, mida patsient ei oskavatki kirjeldada. «Tuleb patsient, kaebab valu, aga ei oska kirjeldada, kust valutab,» räägib arst. Säärase valuga võib kaasneda sümptom, et suud ei saa hästi lahti teha ja neelamine on valulik. Juhul kui selline valu jäetakse tähelepanuta, võib see mõjuda ka ülejäänud hammastele. Näiteks kui suu on paistes, siis ei saa ju ka tagumisi hambaid korralikult puhastada või nendega midagi närida, mis ka puhastavalt mõjuks. See tähendab omakorda mustust ja sealt edasi juba hammaste lagunemist.

Sergei Bortnikov räägib, et kui tarkusehammas on katki, siis seda tavaliselt parandama ei hakata, vaid läheb väljatõmbamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles