Hiiumaa ametikool toetab lastega õppureid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hiiumaa ametikool
Hiiumaa ametikool Foto: Hiiumaa ametikool

Hiiumaa ametikooli tsükliõppes õppijad saavad alates sellest sügisest kasutada lastehoiuteenust. Koostöös Pühalepa vallaga pakub Hiiumaa ametikool kõikidele õppijatele võimalust viia oma laps õppetsükli kolmeks-neljaks koolipäevaks Suuremõisa lasteaeda.

Unustatud pole ka kooliealisi lapsi: 1.-6. klassi õpilane on võimalik ema või isa koolipäevadel kaasata õppima turvalisse Suuremõisa põhikooli. Sel viisil toetatakse kõiki lapsevanematest õppijaid, kel lasteaiakoha või lapsele hoidja leidmine võib olla takistuseks hariduse omandamisel.

Lapsehoiuteenus võimaldab õppida ka üksikvanematel ja vähem kindlustatud perede lapsevanematel, kuna kool toetab vajadusel õppijaid ka lapsehoiuteenuse, majutuse ja transpordi eest tasumisel. Õppesessiooni ajal saab väikepere ööbida uues, kõigi mugavustega õpilaskodus, mis asub samuti Suuremõisa külas, koolist ja lasteaiast jalutustee kaugusel.

Hiiumaa Ametikooli direktor Ülo Kikas ütles, et lastehoidu pakub kool esimest aastat. «Riiklikus haridusregistris pole mõistlik registreerida lühikest lastehoiu perioodi - neli päeva. Lapsehoiu teenus on seega tasuline ja seda vahendab ametikool – planeerimine ja Pühalepa vallaga arveldamine toimub läbi kooli raamatupidamise. Lastehoiu eest arvestatakse teenusetasu päeva kohta, mis sisaldab nii kohatasu kui toitlustamist. Koolis osalemise eest kohatasu ei arvestata, kuid toitlustamise kulu tuleb lapsevanemal katta. »

Kikas lisas, et ametikoolis õppiv lapsevanem tasub lastehoiu eest teenustasu, kuid majanduslike raskuste korral saab ametikool määrata õppijale eritoetuse, millega õppija katab hariduse omandamist takistavad kulud.

«Lapsehoiu idee on Hiiumaa kogukonnas rõõmuga vastu võetud. Esimene huviline ka helistas, kuid tema laps oli liiga noor – l aasta 2 kuune. Lastehoiu võimalus on liitrühmas ja üldiselt alates 2 aasta vanusele lapsele.»

Hiiumaa ametikool on saare ainus kutseõpet pakkuv kool, mis on avatud õppijatele üle Eesti. Tsükliõpe võimaldab ametit õppida ka töö ja pere kõrvalt. Mõisakooli missiooniks on kvaliteetse ja paindliku õpikeskkonnana olla atraktiivne ja kättesaadav kogu Eesti õppijatele, toetades ühtlasi piirkonna arengut.

Hiiumaa ametikoolis on võimalik õppida õppemaksuta nii kesk- kui põhihariduse baasil, mõnedel erialadel ka põhihariduse nõudeta. Sel aastal võetakse õppijaid vastu järgmistele erialadele: puit- ja kiviehitiste restaureerimine, maastikuehitus, metsamajandus, väikesadama spetsialist, majandusarvestus, väikeettevõtlus. Dokumentide vastuvõtt kestab.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles