Kuidas saada lahti draamade tekitamise harjumusest?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Nii nagu lapsed provotseerivad vanemaid, et saada tähelepanu, teevad seda oma suhetes ka paljud täiskasvanud. Sellise käitumismustri puhul võivad paljud väikesed tühised ebameeldivused kasvada nii suurteks tülideks, et võimalik on isegi lahkuminek. Seega kui sa oled suhtes see, kes pidevalt draamasid korraldab, on aeg see halb harjumus endast «välja kasvatada», sest see teeb suhetele alati halba.

Miks selline harjumus tekib? Inimesed tekitavad pisiasjadest draamasid siis, kui nad tunnevad puudust tähelepanust, kirjutab Your Tango. Ja kui piisavalt kaua ühele tühisele teemale provotseeriva käitumisega õli juurde valada, pööratakse sulle lõpuks ka vajalikku tähelepanu. Ja kui see lähenemine toimib ühel korral, mõjub see suure tõenäosusega ka edaspidi.

Et pisiasjadest skandaali tekitamise harjumus on enamasti kujunenud lausa aastatega, on sellest väga raske lahti saada. Selleks, et muuta oma käitumisharjumust, pead sa sellele leidma mõistliku asenduse, sest kui sa ei õpi neid olukordi teisiti lahendama, pöördud sa kiirelt oma vana harjumuse juurde tagasi.

Tuleta meelde, mis oli sinu viimase tujutsemise põhjuseks. Kas sa soovisid, et su kaaslane sind kuulaks või austaks? Tahtsid tunda end armastatuna? Soovisid sa tugevamat sidet oma partneriga? Või üritasid sa suruda läbi oma tahtmist, ükskõik mida teine sellest arvas?

Nüüd mõtle, kuidas sa end pärast tekkinud konflikti tundsid. Kas sa tõesti saavutasid selle, mida soovisid? Endale ausalt otsa vaadates saad isegi aru, et sinu eesmärk ei saanud täidetud.

Selleks, et võiksid jõuda soovitud tulemusteni, pead olema armastav ja kaastundlik oma partneri suhtes. Alguses pole see kahtlemata lihtne ja üsna suure tõenäosusega jõuad sa esimeste probleemide korral ikka vana käitumismustri juurde tagasi, see on inimlik. Selle asemel, et end vea tegemises süüdistada, mõtle läbi, kuidas järgmisel korral oma käitumist parandada.

Kõige olulisem on, et sa teadvustad endale vajadust muuta oma käitumist. Tuleta endale meelde, millist tulemust sa tahad. Iga kord kui sa tunned vajadust taas konflikti tekitada, tuleta endale meelde, et sa soovid oma käitumist muuta ja et vanaviisi edasi minnes ei jõua sa tulemusteni. Kui ühel päeval jõuab kätte see aeg, mil sa suudad teisiti reageerida, on su suhted palju enam rahuldust pakkuvamad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles