Kuus tervislikku põhjust, miks armastada kohvi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kellele ei meeldiks ärgata hommikuti mõnusa kohvilõhna peale või rüübata mõnusat piimakohvi hommikust ajalehte lugedes? Nüüd võivad kohvisõbrad veelgi rohkem rõõmu tunda: hiljuti avaldatud uuring tõestas, et kohvi joomine on seotud positiivsete tunnetega nagu mõnu, heasüdamlikkus, rahuldus, sõprus, rahulikkus ja õnnetunne.

Kohvi on aga pikka aega peetud paheks ja kuigi sel võivad olla omad kahjulikud omadused, tasuks siiski teada ka seda, mille poolest on kohv kasulik. Toitumisekspert Cynthia Sass pani portaalis Health kirja kohvi kuus positiivset omadust, kaks negatiivset ja lisas kokkuvõtteks veel omad soovitused.

Pluss: kohvis on antioksüdante

Kohvioad on tegelikult seemned erepunase marja sees, mida mõnikord kutsutakse ka kohvikirsiks. Nii marjad kui ka seemned on rikkad antioksüdantide poolest. Ameeriklaste toidulaual on kohv lausa number 1 antioksüdantide allikas.

Pluss: kohv võib vähendada suhkruhaiguse riski

Mitmed uuringud on tõestanud, et kohvi abil on võimalik vähendada suhkruhaiguse riski. Näiteks Harvardi ülikooli uuringust selgus, et neil, kes jõid päevas kuus tassi kohvi, vähenes diabeedirisk meeste puhul 50 protsenti ja naistel 30 protsenti võrreldes nendega, kes üldse kohvi ei joonud. Kuigi uuringu autorid ei soovitanud nii palju kohvi tarbida, leidsid nad, et kohvis sisalduvad antioksüdandid on just need, mis suhkruhaiguse riski vähendada aitavad.

Pluss: kohv aitab vähendada südamehaiguste riski

Uuringud on näidanud, et võrreldes nendega, kes kohvi ei joo, esineb kohvijoojatel harvemini käärsoolevähki, maksatsirroosi, sapikive, rinnavähki ja emaka limaskesta vähki. Lisaks on tõestatud, et regulaarselt kohvi joovatel inimestel esineb 80 protsenti väiksema tõenäosusega Parkinsoni tõbe.

Pluss: kohv võib anda treeningu jaoks vajaliku energia

Mitmed katsed ja uuringud on kinnitanud, et mõõdukas koguses kohv parendab sportlikke sooritusi. Nüüd on esialgsed uuringud tõestanud ka seda, et kui lihasrakud puutuvad kofeiiniga kokku, siis tekib põhimõtteliselt treeningut jäljendav toime. Kuigi see ei tähenda, et kohvi joomine on võrdväärne treeninguga, võib see teadlaste sõnul aidata selgitada kofeiini positiivset mõju vastupidavuse suurendamisel.

Pluss: kohv võib aidata tõrjuda vananemismärke

Uuringud on näidanud, et kofeiin võib aidata tasakaalustada lihaste jõu kadumist, mis kaasneb koos vanemaks saamisega.

Pluss: kohv ei tekita vedelikupuudust, kui tarbid seda järjepidevalt

Kofeiin on kuseeritust soodustav aine, kuid nüüd on kindlaks tehtud, et kui näiteks viie päeva jooksul järjepidevalt kohvi tarbida, siis keha harjub sellega ning vedelikupuudus saab nullitud. Iva seisneb selles, et kohvi tarbimisega tuleb olla järjepidev.

Miinus: kohv võib soodustada teatud seisundite teket

Looduslikud koostisosad kohvi sees tõstavad kolesterooli taset. Kaks või enam tassi päevas võib ka suurendada südamehaiguste riski neil, kellel esineb levinud geneetiline mutatsioon, mis aeglustab kofeiini lõhustamist kehas. Kui sul on probleeme kõrge vererõhuga, peaksid samuti vähendama kofeiini tarbimist.

Miinus: kofeiini taluvus on suuresti varieeruv

Mõni inimene võib juua tassi kanget kohvi ning pool tundi hiljem minna magama. Teiste jaoks võib juba mõõdukas kogus kohvi tekitada ärritustunnet kõhus, ärevust, unetust ja peavalu. Lisaks võib kohvi tarbimine koos teiste stimuleerivate ainetega tekitada sünenergilise toime, mis võib ohtlikult tõsta vererõhku ka tervetel noortel inimestel.

Kokkuvõtteks: tarbi mõõdukalt

Kui sa pole kohvisõber, siis pole mingit põhjust, miks peaksid sundima end seda jooma. Kui sulle aga meeldib kohv, ei olnud eelpool mainitud plussid mõeldud selleks, et peaksid oma kohvitarbimist suurendama. Aga on kasulik teada, et kohvil on omad positiivsed ja negatiivsed omadused. Eksperdid soovitavad juua ühe tassi hommikul, seejärel juua aga vett või rohelist teed. Kui armastad magusat kohvi, proovi valge suhkru või kunstlike magusainete asemel hoopis kaneeli, vaniljekauna või muskaatpähklit, mis annavad kohvile omapärase maitse ja imehea aroomi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles