Traditsioonilistes meeste ametites töötavad mehed teevad vähem kodutöid

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Traditsioonilistes meeste ametites töötavad mehed teevad vähem kodutöid
Traditsioonilistes meeste ametites töötavad mehed teevad vähem kodutöid Foto: SCANPIX

USA Notre Dame`i ülikooli uuring paljastas, et traditsioonilistes meeste ametites töötavad  abielus mehed teevad kodus vähem majapidamistöid kui need mehed, kes on rohkem naistega seostatavates ametites.

Meessoost õpetajad, haiglaõed ja administratiivtöötajad teevad kodus kahe tunni võrra rohkem kodutöid kui traditsiooniliste meesteametite esindajad, edastab Daily Mail.

Teadlaste sõnul tunnetavad nendes ametites olevad mehed paremini oma feminiinset poolt.

Töötades koos paljude naistega näevad nad naiste kohustusi ja töid lähemalt ning selle kaudu mõistavad naisi paremini.

Uurijad lisasid, et peaaegu naistest koosnevas kollektiivis töötamine aitab kaasa ka sellele, et need mehed ei püüa eraelusuhtes võimu oma kätte haarata, vaid tasakaalu hoida.

Uuring paljastas ka selle, et naised, kes on ametites, mida eelkõige seostatakse meestega, teevad vähem majapidamistöid.

Samas aga ei mõjutanud amet vallaliste kodutööde tegemist.

Sotsiaalteadlase Elizabeth McClintocki sõnul mõjutab amet abielus inimeste kodutööde tegemist.

«Mida mehelikumas ametis mees töötab, seda vähem on tõenäoline, et ta teeks majapidamistöid, mida enamjaolt peetakse naiste pärusmaaks,» lausus McClintock.

Varasemad uuringud on näidanud, et mehed, kes on kasvanud üles koos õdedega ning kellele ei ole üldse vendi, peavad majapidamistöid naiste töödeks ning arvavad, et neid tuleks teha naistel.

Samuti töötavad sellised mehed tavaliselt väga mehelikes ametites.

Teadlaste arvates on selline suhtumine tingitud sellest, et need mehed kasvavad üles koos paljude naistega ning näinud, et naised on need, kes eelkõige majapidamistöid teevad. 

Samas kui peres on ka veel teisi mehi, vendi ja muid sugulasi, on meeste nägemus kodutööde kohta laiemahaardelisem. Nende arvates tuleks kodused majapidamistööd peres ära jagada.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles