Kuidas tulla toime lapse lugupidamatu käitumisega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Vanemate jaoks võib « vastuhaukumine» olla kõige keerulisem käitumine, millega toime tulla. On raske hoida ennast rahulikuna, kui su laps on lugupidamatu. Mida vihasemaks me muutume, seda rohkem teeb seda ka laps.

Sa saad nõiaringi kontrollida, kui järgid mõningaid allpool toodud näpunäiteid, kirjutab Emmedeklubi. Ära heida meelt. See vajab harjutamist, aga kui sa jääd rahulikuks ja järjekindlaks, laheneb ka probleem.

Ära reageeri lapse lugupidamatusele liiga karmilt
Ole rahulik, isegi kui Sa oled sisimas tige. Mida rohkem sa endast välja lähed, seda rohkem teeb seda ka laps. Parem oleks vältida vihast üksteisest üle karjumist. Kui vaja, mine korra kasvõi teise tuppa rahunema, enne kui sa lapsega rääkima hakkad.  Pöördu lapse poole siis, kui oled maha rahunenud. Või vii laps veidikeseks järele mõtlema ja anna talle teada, et arutad temaga tema lugupidamatut rääkimist, kui ta on rahunenud.

Ole hea eeskuju
Me ei saa eeldada, et laps räägiks meiega lugupidavalt, kui nad kuulevad meid näiteks oma abikaasa, mõne teise pereliikme või töökaaslasega lugupidamatult rääkimas. Lapsed võtavad meie käitumisest eeskuju. Hoia seda meeles, kui Sa teiste inimestega suhtled.

Pane paika tagajärjed
Anna lapsele hoiatus ja viimane võimalus oma käitumist muuta. Kui ta otsustab aga samamoodi jätkata, hoia oma lubadustest kinni. Noorematele lastele sobib aja maha võtmine väga hästi. Vanemate laste puhul toimib väga hästi näiteks televiisori või arvutis olemise aja piiramine või sõpradega välja minemise keelamine. Ka käitumistabelid (näiteks kleepsude või tähekestega) toimivad hästi, sest sellega tasustatakse positiivset käitumist. Pange paika ka tasu, mis laps saab, kui ta on teatud arv päevi hästi käitunud.

Selgita lapsele oma tundeid
Räägi talle, et kui ta räägib lugupidamatult, on sul valus ja sa oled pettunud. Sellised avaldused aitavad meil rahulikumaks jääda ja lapsega paremini suhelda. Lisaks õpetab see lapsele suhtlemise oskust. Tihti on nii, et kui me jääme rahulikuks, anname lapsele teada, kuidas me ennast tunneme, muutuvad ka nemad rahulikumaks. Ülbe vastuhakk on vihane ja impulsiivne käitumine. Kui me maha rahuneme ja anname lapsele võimaluse mõelda selle üle, mida nad on öelnud, tunnevad nad ka tavaliselt kahetsust.

Pea meeles, kui sa jääd rahulikuks, suhtled selgelt ja paika on pandud selged tagajärjed, on võimalik ka ülbelt «haukumist» ära hoida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles