Miks tekivad ebatervislikud isud?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kõik inimesed tunnevad mingil hetkel tungivat isu süüa midagi ebatervislikku. Millest need soovid tekivad?

Psühholoogiaprofessor Mary E. Pritchard kirjeldab, kuidas üks tema klientidest ihkab iga päev kell 15.00 krõpse ja salsat, vahendab Emmedeklubi. «Ka mul endal on sarnaselt temaga isud kell 15.00, aga erinevalt temast soovin mina  pekaanipähklitega šokolaadi,» räägib Pritchard.

Tema sõnul on põhjused, miks me ihkame erinevaid toite, samuti väga erinevad: «Vahel soovime teatud maitseid - nagu Jennifer soovib vürtsika ja soolase segu. Vahel me otsime peale halba päeva lohutust. Igal juhul on sinu isudel põhjus. Sinu keha karjub selgelt ja häälekalt, aga mille järele?» Pritchard loendab mõningaid emotsionaalseid põhjused, miks me võime tunda vajadust toidu järele.

Lohutus
Lapsena nähti šokolaadi ja maiustusi kui lohutust. Kriimustasid põlve? Võta natuke šokolaadi. Said halva hinde? Veel veidi šokolaadi. Sind kiusati koolis? Äkki natuke šokolaadi? Seega, kui sul on stressirohke või halb päev - mida sa ihkad? Õige! Sellel on tegelikult bioloogiline põhjus.

Osa meie ajust annab märku, et me oleme näljased. Kahjuks on see sama ajuosa, mis on seotud erinevate sõltuvustega. Nii nagu narkomaan ihkab narkootikume, pakub meile teatud toidu söömine rahuldust.

Teisisõnu: «Mulle meeldib šokolaad, kuna šokolaad teeb mulle head. Kui ma tunnen ennast halvasti, soovin ma seda süüa.» Kahjuks ei lahenda see probleemi. See viib meid teise põhjuseni, miks me teatud toite nõuame.

Sobimatu toimetuleku taktika
«Paljud meist, ka mina, jõuame oma lohutustoiduni, kui me oleme stressis,» räägib Pritchard. Kahjuks ei lahenda lemmiktoidu söömine tõelist probleemi. Seega, kui sa jõuad oma lemmikmaiustuse söömiseni iga päev, küsi endalt, miks sa seda tahad? Sa võid vastusest üllatunud olla. Võibolla sa tahad šokolaadi, sest sa lihtsalt kaklesid abikaasaga. Või on sul projekti tähtaeg nelja tunni pärast ja sa pole veel alustanudki? Ükskõik, kui palju sa ka šokolaadi ei sööks, see ei lahenda probleemi. Esimesena pead sa lahendama ära probleemi abikaasaga või projekti valmis kirjutama. Maiustus ei lahenda su probleemi!

Ühiskonna ootused
Kui sa tahad midagi sotsiaalsel üritusel või peol süüa, tee eelnevalt kindlaks, kas sa tõesti tahad seda. Kuna me seostame toite teatud tunnetega, võime tunda isu millegi järele, sest me kipume seda tavaliselt sarnastel üritustel sööma. Nagu näiteks munaliköör jõuludel. «Peale 40 aastat jõuludel munalikööri joomist küsis mu sõber Bill ükskord endalt, miks ta seda üldse joob, sest talle ju see tegelikult ei meeldigi. Ta vaatas üle oma harjumused ja leidis muid võimalusi, kuidas endale tegemist leida. Näiteks läks jõulutulesid vaatama või ehitas lumememme.»

Mida see meile õpetab? Mõnikord ei tule teatud toitude järgi isu tundmine mitte ainult füüsilistest, vaid ka emotsionaalsetest vajadustest. Söömise ajal tunned sa küll ennast korraks paremini, aga arvatavasti ei lahenda see probleemi, mille pärast sa toidu poole kõigepealt üldse pöördusid. Kui me leiame ennast teatud toitu soovimas, peaksime esimese asjana järele mõtlema, mis meie kehas ja peas toimub, et aru saada, kas meie kehal on seda tõesti vaja. See võib alguses, peale aastaid oma isude valesti tõlgendamist, raske olla. Aga see on võimalik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles