Pirgit Toomel: kui usaldav sa oled?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Seekord annan kirjelduse olukorrast, mis peaks teid kõiki mõtlema panema. Kas sina usaldaksid oma partnerit kui näeksid pilti temast teise inimese käte vahel?

Kardinaid akende eest tõmmates muhelesin rõõmsalt ja mõtlesin, et särav päike sinises taevas lubab kuuma ilma. Ergutav hommikuringutus ja head mõtted on parim algus ilusaks päevaks. Kööki jõudes, võtsin riiulilt kruusi, valasin endale kohvi ja avasin arvuti. Olles uudisterubriigid läbi lugenud ja end viimaste kõlakatega kurssi viinud, asusin enda saabunud e-kirju üle vaatama. Avastasin, et keegi on mulle saatnud tundmatult aadressilt kirja pealkirjaga «Vaata ja imesta». Kirja avanemist oodates mõtlesin endamisi, et mis see küll on, mis võib mind imetama panna.

Mulle oli saadetud foto. Pilt oli tehtud ööklubi peol ja see polnud öölokaali fotograafi poolt klõpsatud mälestus ilusatest pidulistest, vaid iPhone’igajäädvustatud ebakvaliteetne tume udukogum tantsupõrandal tantsivatest inimestest. Suurest soovist fotol olevast paremini aru saada, liigutasin end ekraanile lähemale. See oli moment, mil taipasin, et pildil on minule kallis noormees, kes on oma toimetustes kellelegi ette jäänud.

Tegemist ei olnud kena portreega, mille võiks enda jaoks välja printida ja rahakoti vahele panna. Karmis reaalsuses põrnitsesin vaatepilti tantsupõrandal üksteise kaelas aelevatest pidulistest. Täpsemalt öeldes olid tema käed teise naise piha ümber, kes samal ajal toetas end tema õlgadele. Ma ei kirjelda algklassides peetavaid diskosid, kus häbelikud poisid tüdrukud alles avastavad teineteist ja tantsima õppides meeter maad ruumi nabade vahele jätavad, vaid vaatepilti intiimsest lähedusest, kus pildi iseloomustamisega jätkates võiks peanuppude asetust vaadates arvata, et nad suudlevad.  

Tean, et ta käis nädal tagasi oma kodulinnas Tartus kohalike poiss-sõpradega sünnipäeva tähistamas. Ma oleksin tahtnud luubi kätte võtta ja imevahendeid kasutada, et pilti selgemaks saada, kuid kehaehitust ja riietust vaadates ei olnud kahtlustki, et see on tema. Ta kandis pluusi, mille alles hiljuti koos ostsime ja ka käekell oli temale omaselt paremal käel. Tean, et pidu olevat raju olnud ja kestnud varajaste hommikutundideni, kuid ootamatutest intiimhetkedest ei räägitud mulle sõnagi.

Olles kohvitassi tühjaks joonud ja ebameeldiva vaatepildiga silmitsi seisnud, istusin nõutult ekraani ees. Süda tagus rinnus hirmuäratavalt valjusti. Veri kohises kõrvades. Tundsin, kuidas näost aina punasemaks läksin ja pulss oli nii kiire, et ma ei saanud enam hingata. Ma ei teadnud, kas nutta, naerda või vihastada ning peas tagus küsimus, et kuidas ta võis mulle niimoodi teha.  Emotsioonide keeristormis suutsin end tagasi hoida ja ma ei krabanud telefoni järgele, et talle paaniliselt helistama hakata. Tean, et vihasena ei tohi sõnu loopida, kurvana otsuseid teha ja õnnelikuna lubadusi anda. Aga mida teha?

Ma võin meie suhte koheselt lõpetada kuulamata tema selgitusi. Kui ta on meesterahvas, kes seljataga teiste naistega aelemas käib ja seda minu eest varjata oskab, võib ta ka sama süüdimatult silmadesse vaadates valetada. Tema sõna ei maksa enam midagi, sest pilt ütleb rohkem kui tuhat sõna. Igatahes on usaldus purustatud.

Ma võin talle helistada ja paluda kokkusaamist, näidates pilti ja küsides selgitusi. Mis tähendab, et ma olen nõus andma talle võimaluse olukorda parandada ja veenda mind, et ma olen asjadest valesti aru saanud. See on situatsiooni pilt, kus suvaline naine talle end kaela viskas. Vaatepilt, mis jätab suudlevate turteltuvide mulje on tingitud sellest, et ta on talle parasjagu ütlemas: «Palun lahku!» Ma kuulan, mida ma kuulda tahan.  

Ma võin selle e-kirja kustutada nii oma arvutist kui ka mälust. Ma ei mõtle sellele enam kunagi, sest usaldan teda 100 protsenti ja ei kõhkle tema truuduses. See on provokatiivne pilt, mis on tehtud isiku poolt, kes soovib meid lahku ajada. Tean, et ta ei käi pidudel ringi aelemas. Tõenäoliselt ta nägi tuttavat, kes tuli talle tere ütlema. Ma jätkan oma toimetustega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles