Tasuta puu- ja juurvilju jagatakse lastele koolipiimaga sarnaselt

Sandra Maasalu
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õpilased hakkavad saama tasuta puu- ja juurvilju.
Õpilased hakkavad saama tasuta puu- ja juurvilju. Foto: Peeter Langovits.

Alates tulevast õppeaastast koolilastele tasuta jagatavate puu- ja juurviljade valik ning päritolu on koolitoidu pakkuja otsustada.

Nagu tasuta piimatoodete puhul, toimub puu- ja juurviljade jagamine koolidele toitlustamisteenust pakkuvate firmade kaudu, kes taotlevad selle tegemiseks PRIAst toetust, ütles põllumajandusministeeriumi pressiesindaja Hindrek Riikoja.

Seega ei saa ministeerium garanteerida, et aiasaadused jõuavad absoluutselt kõigi õpilasteni.

Samuti on toitlustajate asi otsustada, kust pakutavad saadused osta. «Loomulikult näeksime hea meelega, et kasutatakse kodumaiseid puu- ja juurvilju,» kinnitas Riikoja.

Valitsuses kooskõlastusringil olevas strateegias on ühe portsuna lapsele ette nähtud näiteks üks tomat või 80-100 g marju.

Riikoja kinnitas, et tasuta puu- ja juurviljad jõuavad ka nende lasteni, kes koolis söömas ei käi. «Kooli toetuse raames pakutav toode ei tohi olla sama, mida pakutakse koolitoidu põhimenüüs,» rõhutas ta.

Euroopa Komisjon kiitis heaks programmi, mille järgi rahastab Euroopa Liit tänavu sügisel algaval õppeaastal aiasaaduste jagamise programmi 90 miljoni euro ehk 1,4 miljardi krooniga, samuti rahastavad seda omalt poolt programmiga ühinenud riigid.

Eesti saab Euroopa Liidult programmi kogumahust 0,3 protsenti ehk 4,5 miljonit krooni, mis moodustab kolmveerand aiasaaduste jagamiseks vajaminevast summast. Ülejäänud lisab Riikoja sõnul Eesti riik.

Programmi täpne alguskuupäev on Riikoja sõnul veel lahtine, kuid alustada püütakse võimalikult kooliaasta alguses.

Euroopa Komisjoni teatel loobuvad tasuta aiasaaduste õpilastele jagamisest ELi liikmesriikidest vaid Soome, Läti ja Rootsi.


Lastele jagatavad võimalikud puu- ja juurviljad:
tomat, kapsas, lillkapsas, nuikapsas, lehtkapsas ja muud söödav kapsad, aedsalat, sigur, porgand, naeris, söögipeet, aedpiimjuur, juurseller, redis, kurgid, kornišonid, kaunviljad, muu köögivili, värsked õunad, pirnid, küdooniad, kirsid, ploomid, laukaploomid, värsked marjad, puuviljad, maasikad, vaarikad, sõstrad, mustikad, jõhvikad.

Allikas: põllumajandusministeerium 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles