Õiguskantsler uurib alkoholisisaldusega kalja müügi õiguspärasust

Martti Kass
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kali.
Kali. Foto: A. Le Coq

Õiguskantsler Indrek Teder algatas ajakirjanduses ilmunu põhjal menetluse selgitamaks välja, kas madala alkoholisisaldusega kalja müümine karastusjoogina on põhiseadusega kooskõlas.


Õiguskantslerit ajendas menetlust alustama ajakirjanduses ilmunud artiklid karastusjoogina müüdava A. Le Coq ja Tanheiseri kaljadest, millel on kuni 0,8-promilline alkoholisisaldus.

Alkoholiseaduse kohaselt on alkohoolsed joogid õlu etanoolisisaldusega alates 0,5 promilli ja muu alkohol etanoolisisaldusega alates 1,2 promilli.

See tähendab, et praeguse alkoholi seaduse kohaselt on kuni 1,2-protsendilise alkoholisisaldusega jooke lubatud müüa lastele ning selliste toodete reklaamile puuduvad piirangud.

Seega võib 0,8- protsendilise alkoholisisaldusega kalja reklaam asuda lastele suunatud väljaande kaanel, õppeasutuses, toodet võib kellaajast hoolimata müüa ka koolide lähedustes asuvates müügikioskites või koolipuhvetites ning toote omamine, valdamine ja tarvitamine alaealiste poolt on seadusega kooskõlas.

Küsimus on laste õiguste kaitses

Õiguskantsler menetleb, kas sellist olukorda võimaldav alkoholiseaduse regulatsioon on põhiseadusega kooskõlas, täpsemalt, kas alkoholiseaduse § 2 lõikes 3 toodud erinevate etanooli sisaldavate jookide eristamine on kooskõlas igaühe põhiõigusega tervise kaitsele ning laste õigusega tervistsoodustavale keskkonnale.

Menetluse lõpuks kujundab õiguskantsler oma seisukoha, kas nimetatud kaljade müük on põhiseadusevastane või mitte.

Nimelt rõhutas õiguskantsler oma kirjas sotsiaalministrile põhiseaduste punktidele, mis sätestavad igaühe õiguse tervise kaitsele ning laste erikaitsele. «Muuhulgas peab siin lähtuma Ühinenud Rahvaste Organisatsiooni lapse õiguste konventsioonis, mis on Eesti suhtes jõustunud juba aastal 1991, toodust. Konventsiooni preambuli kohaselt vajab laps oma füüsilise ja vaimse ebaküpsuse tõttu erilist kaitset ja hoolt,» rõhutab Teder.

Õiguskantsler palub ka kaaluda vajadust kutsuda küsimuse arutamiseks kokku nõupidamine erinevate asjassepuutuvate ametkondade esindajate, laste sõltuvushäiretega tegelevate psühhiaatrite, Eesti Lastekaitse Liidu ja muude osapoolte vahel.

Ministeerium kutsub kokku ümarlaua

Õiguskantsler pöördus teemaga seoses ka majandus- ja kommunikatsiooniministri poole, paludes anda hinnang alkoholi käitlemise nõuete vastavusele laste ja noorte õigusega tervise kaitsele igas ühiskonna valdkonnas.

Oma vastuses kinnitas minister, et alkoholiseaduses sisalduv regulatsioon põhineb Euroopa Liidu õigusel ja on seega kohane. Samuti avaldas minister kahtlust alla 1,2 mahuprotsendiga etanooli sisaldavate jookide kahjulikkusest laste ja noorte tervisele.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja sõnul on vastus õiguskantsleri kirjale hetkel koostamisel.

«Vastavalt ettepanekule plaanime kokku kutsuda ümarlaud erinevate spetsialistide ja osapoolte vahel, et arutada alaealiste alkoholitarbimise vähendamisega seotud meetmete rakendamist ja võtta asjakohane seisukoht,» kinnitas ministeeriumi pressiesindaja Eli Lilles.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles