Anoreksiahaigetel neidudel esineb ühiseid jooni autismiga

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Teadlased, kes on pühendanud end anoreksia uurimisele, avastasid seose selle toitumishäire ja autismi vahel. See avastus võib muuta anoreksiat põdevate inimeste ravi oluliselt efektiivsemaks.

Inglise juhtiv autismi ekspert Simon Baron-Cohen Cambridge’i ülikooli autismi uuringute keskusest avastas, et võrreldes tavaliste tüdrukutega on anorektilistel neidudel üle poole enam autistlikke tunnusjooni. Nende jaoks on oluline, et asjad oleksid kindlas süsteemis ning nende empaatiavõime on võrreldes tavaliste tütarlastega allapoole keskmist.

Traditsiooniliselt on anoreksiat käsitletud eelkõige kui söömishäiret, kuid värske uuring annab alust arvata, et nende naiste jaoks on oluline luua kindel süsteem oma kaalus, kehakujus ning söömises.

Autistidel on kehvad sotsiaalsed oskused. Neil on vähene empaatiavõime. Anorektikutel on mitmeid sarnaseid iseloomujooni, eelkõige see, et nad on sarnaselt autistidele väga enesekesksed ning pühendavad end eelkõige detailidele. Mõlemaid häireid omavate inimeste puhul on leitud sarnasusi ka selles, kuidas toimivad nende ajus need piirkonnad, mis mõjutavat sotsiaalset taju.

Ameerikas diagnoositakse autism ühel lapsel viiekümnest. Euroopas on see suhe 1:100. Enamasti on autistlike joontega poisid. Kuid Bonnie Auyeung, kes töötas koos Baron-Coheniga, on veendunud, et paljudel tüdrukutel ei diagnoosita autismi, sest sümptomeid peetakse anoreksiale viitavaks.

Uuringus hinnati 66 anoreksiadiagnoosiga 12-18-aastase tüdruku autistlikke jooni.  Saadud tulemusi võrreldi enam kui 1600 tüüpilise teismelisega samas vanuses.  Nad leidsid, et anorektikutel oli tavalistest tüdrukutest oluliselt rohkem autistlikke jooni.  

Uuringus kaasa löönud Tony Jaffa leiab, et kui suunata anorektikute tähelepanu kehaga seonduvat teistsugustele süstemaatilistele teemadele, võib see neil aidata kergemini oma probleemist välja tulla. Samuti tuleks varasemast rohkem pöörata tähelepanu nende sotsiaalsetele oskustele. Võrreldes senise lähenemisega anorektikute ravisse, on see suur põhimõtteline muutus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles