Millal on õige aeg laste saamiseks?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Hiljutised uuringud on näidanud, et üha suurem hulk noori naisi otsustavad lapsi saada enne karjääriredelil ronima asumist. Sellest tulenevalt tekib küsimus, millisel hetkel elus on kõige parem aeg lapsi saada?

Õiget aega on keeruline määrata, sest inimesed on erinevad ja laste saamine sõltub paljudest asjadest, kirjutab The Telegraph. Sellest hoolimata tiirleb noorte naiste peas mitmeid küsimusi: kas saada esimene laps pärast ülikooli? Esimesel töökohal olles? Kui mõtlema hakata, kas pole mitte loogiline pärast kõrgkooli lõppu paar aastat end tööturul tõestada ja alles siis perekonna peale mõtlema hakata?

Oletame, et otsustadki karjääri kasuks, kuid umbes 32-aastaselt taipad, et nüüd võiks hakata laste peale mõtlema ja proovida rasestuda. Aga see pole nii lihtne.

Üks hulk inimesi on otsustanud üldse mitte muretseda sellepärast, millal lapsi saada. Nad usuvad sellesse, et loodus otsustab ning see juhtub siis, kui õige aeg on käes. Mõnes mõttes on nende näol tegemist õnnelike inimestega. Ka meie esivanemad ei planeerinud laste saamist: abielluti ning siis tulid ka lapsed. «Valikud» ei mänginud siin mingit rolli.

Samas võib öelda, et valikute puudumine tegi neid õnnetuks. Tänapäeval on niivõrd palju erinevaid võimalusi, maailm on meie ees avatud. Peaksime olema õnnelikud, et meil on nii palju asju, mille vahel saame valida.

Liiga palju valikuid?

Samas võivad «valikud» olla koormaks: sa ei taha valida valet rada, sest sa tead, et ei saa kunagi enam rada vahetada. Muidugi pole kõik inimesed peamiselt karjäärist huvitatud: paljud «töötavad selleks, et elada», mis tähendab seda, et tööl käiakse vaid arvete maksmise jaoks. Nende jaoks pole töö niivõrd oluline ja see on nende oma valik.

Paljud naised ja mehed otsustavad lastega kodused olla, sest nende jaoks on tähtis näha lapse kasvamist ja arengut kõrvalt. Ka see on üks valik.

Mitmeid aastaid oli naiste seas «trendiks» karjääri eelistamine perekonnale: taheti kõigepealt raha teenida ning end majanduslikult kindlustada ja alles siis hakati peret looma. Nüüd tundub, et see olukord on muutumas. Nimelt Londoni majanduskool viis läbi uuringu, mis näitas, et üha enam noori naisi otsustavad saada enne lapsed ning alles siis keskenduda karjäärile. Teadlaste hinnangul võib põhjus peituda selles, et naised leiavad, et ei pea end tõestama läbi tööl käimise.

Emma Spitz on Londonis asuva konsultatsioonifirma juht, mille eesmärgiks on aidata naistel pärast lastega kodus olemist tööturule naasta. Tema sõnul suhtuvad paljud naised tunduvalt realistlikumalt nüüd sellesse, kui kaua aega võtab oma karjääriredelil soovitud astmele jõudmine. «Mõne naise arvates on töölt kergem lahkuda ja lapsi kasvatada siis, kui sul pole nii palju kohustusi ning tulla hiljem tagasi,» selgitas Spitz. Naised hakkavad aru saama, et karjääriga ei pea kiirustama, tuleb liikuda mõõduka tempoga.

«Tuleb aru saada, et pikas perspektiivis ei kulu üldse palju aega sellele, kui otsustad aja maha võtta ning lastega kodus olla. Karjääriredelil soovitud punkti jõudmine võib palju kauem aega nõuda, seega miks panna oma isiklik elu pausile, et tööl edu oodata?» leidis Spitz.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles