Kuidas vastsündinuga suhelda?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Kui sul pole varem lapsi olnud ning sa pole ka eriti beebidega kokku puutunud, võib sulle küsimusi tekitada see, kuidas oma vastsündinuga suhelda ning kas sellel üldse mingit mõtet on.

Psühholoog Diana Zande kinnitab Emmedeklubile, et ka vastsündinule on vaja, et temaga suheldaks ning omal moel vastab ta sellele.

Zande sõnul saavad enamik vanemad intuitiivselt väga hästi aru, mida teha. Tavaliselt hakkab ema kohe peale sündi lapsega kontakti otsima ja temaga rääkima. Tegelikult hakkab suhtlus beebi ja vanemate vahel kohe sünnihetkel ja isegi juba sel ajal, kui beebi on veel kõhus.

Millal beebi suhelda?
Vastsündinud magavad enamik osa ajast, kuid samas veedab ta ka suure osa ajast ema rinnal. Lisaks sellele on hea aeg lapsega vestelda kui ta on vannis või te vahetate riideid ja mähkmeid. Hea oleks lapsele rääkida, mida sa temaga just parasjagu teed. Lisaks vaata kindlasti lapsele otsa – silmside on väga tähtis.

Esimesena hakkab laps mõistma vanemate emotsiooni. Kas ta on näiteks lahke, õrn või rahulik. Talle on oluline ema ja isa nägusid jälgida, seega keskendu nende tegevuste ajal beebile.

Teiseks soovitatakse vanematel beebiga aeglaselt ja rahulikult rääkida. Vahel, kui vanemad on stressis (näiteks võib emal sünnitusjärgne depressioon olla), ei pruugi neil olla jõudu beebi signaale märgata. Tehakse lihtsalt kõik automaatselt ära, ega olda beebiga otseses kontaktis.

Hoolimata sellest, kas ema on kurb või õnnelik, peab ta beebiga tegelemisel kogu tähelepanu talle suunama, mitte teise silmaga televiisorit vaatama. Beebidele on vanemate jagamatu tähelepanu väga oluline!

Ka laulmine on suhtlemine lapsega! Lisaks saad lapsega suhelda ka mitte-sõnaliselt, näiteks tema käsi hoides. Igaljuhul võiks lapsega suhtlemine olla otsene ja rahulik, hoolitsev ja õrn.

Kas beebi saab sellele vastu reageerida?
Kui laps esimestel elukuudel väga ilmselgelt vastu ei suhtle, ei tohiks arvata, et teda ei peaks suhtlusesse kaasama, sest iga päevaga näed sa üha enam, kuidas laps üritab sulle vastata!

Beebi saadab pidevalt signaale ja kui vanemad oskavad rahulikult jälgida, on võimalik näha ja kuulda, kuidas laps vastu suhelda üritab. Kõige tähtsam on, et vanemad räägiks lapsega aeglaselt ja selgelt, et lapse rütmiga sobituda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles