Toiduelamus laevareisilt

Marina Lohk
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Baltic Queen Gourmet: unustamatu vaade aknast. Päike oli end selleks hetkeks paraku pilve taha peitnud..
Baltic Queen Gourmet: unustamatu vaade aknast. Päike oli end selleks hetkeks paraku pilve taha peitnud.. Foto: Marina Lohk

Kui enamasti seostub Stockholmi kruiis meeletu pidutsemisega, siis soovi korral saab laeval nautida ka rahulikku omaetteolemist koos hea toidu ja veiniga.


Beežides toonides romantiliselt sisustatud Tallinki Baltic Queeni gurmeerestoranis saab valida kuue eelroa, kuue pearoa ja viie magustoidu vahel. Veinikaart on vägagi põhjalik, kuid hinnad on nii jookide kui toitude puhul Tallinna tippklassi restoranide tasemel.

Sama saab öelda ka teiste laeva à la carte restoranide, Vene köögiga Aleksandra ning muu seas ka ise endale liha valmistada võimaldava Grill House'i kohta.

Samas saab kokkuhoidlik nautija vaid pearoa ja ühe klaasi majaveiniga piirdudes hakkama umbes sama summaga, mis tuleb välja käia Rootsi lauaga buffet-restorani õhtusöögi eest. Teiselt poolt tasub aga jällegi mainida, et paljudes Tallinna restoranides võib majanduslangusest tulenevalt just praegu leida mitmeid eripakkumisi.

Gourmet Baltic Queenis soovitan võimalusel valida aknaalune laud, sest sellist vaadet ei paku ükski maa peal olev söögikoht. Parima koha saamiseks tasub endast märku anda kohe laevale tulles.

Eriti imelist vaadet võib nautida Stockholmist tagasi pöördudes, kui laev seilab tunde Rootsi saarestikus: muinasjutulised majakesed, värvikirevad paatidega ääristatud kalurikülad ja lõputu rohelus, boonuseks ilusa ilma korral ka merel sillerdavad loojuva päikese paitavad kiired.

Häirivad nüansid

Peakoka tervitusena pakuti restoranis klaasi sees serveeritud lõhekreemi kurgivahuga, kus põhikoostisainete mahedust vürtsitas vahu sisse lisatud kergelt tuline nüanss. Kõrvale pakutud küüslaugusai oli küll soe ja maitsev, kuid tundus olevat see sama baguette, mida saab külmutatuna vabalt soetada igast tavalisest toidupoest.

Esimesel õhtul eelroaks võetud foie gras kirsivinegreti ja röstitud rosinaleivaga oli hõrk ja selle lisandid tasakaalustasid maitset suurepäraselt, kuid häirima jäid kirsid, mis tundusid olevat tavalisest kompotist võetud.

Foie gras' kõrvale pakuti 4 cl Maxime Trijol Pineau des Charentes'i - tegemist on konjaki ja värskelt pressitud viinamarjamahla seguga, mis vaadis küpsenud viis aastat. Puudust jäime siinkohal tundma aga teenindaja selgitustest, sest eelroa lisandina serveeritud jook oli meie jaoks täiesti uus ja tundmatu.

Pearoana söödud kergelt suitsutatud vasika antrekoot vaarika-tüümianikastme, aurutatud köögiviljade ja kartulikoogiga osutus aga kahe õhtu järel oma mahlase-suitsuse maitse tõttu vaieldamatuks lemmikuks, mida tuleks mõni teinegi kord hea meelega uuesti sööma.

Kaaslase hirvesteik Ebly kruubi pilafi, glaseeritud punapeedi ning kevadkogritsakastmega oli äärmiselt pehme, kuid seda varjutas suitsutatud vasika antrekoodi veelgi hõrgum mekk.

Küll aga sobis mõlema roa kõrvale otsekui täpp «i» peale Itaalia 2004. aastakäigu punane vein Tenute Marchese Antinori Chianti Classico Riserva, mis jäi allakirjutanu Toskaana-lembuse tõttu veinikaardil pea kohe silma ning mida ka teenindaja valitud roogade kõrvale soojalt soovitas.

Teisel ringil

Et esimese õhtu kogemus osutus kokkuvõttes vägagi meeldivaks elamuseks, kuid nii mõnigi roog jäi samas maitsmata, otsustasime teisel õhtul oma käiku korrata. Pealegi kutsus tagasi restoraniaknast paistev lummav vaade ja põhjamaises kliimas niigi harva rõõmustav soe õhtupäike.

Eelroaks võetud lõhešarlott üllatas meeldivalt portsjoni suurusega - sellest sai kõht korraks koguni nii täis, et tekkis kahtlus, kas pearooga ikka jaksab veel süüa.

Sama kehtib tegelikult pea kõikide Gourmet Baltic Queeni toitude kohta - kui tüüpilises gurmeerestoranis saab toite vaid näpuotsatäie kaupa maitsta, siis siit küll tühja kõhuga lahkuma ei pea. Eel- ja pearoa järel igal juhul magustoidu jaoks enam ruumi ei jäänud.

Kaaslase rostbiif rukola salati ja tomatikreemiga oli aga just viimase lisandi poolest äärmiselt huvitav - nimelt meenutas tomatikreem pigem sorbetti ning koos rukola salati, seente, parmesani laastude ja kõrvitsaseemnetega oli tegemist ideaalse maitsekooslusega.

Et kaaslane valis teisel õhtul sama pearoa, mis mina esimesel, siis jäi üle proovida vaid üht uut pearooga, mis tõestas taas vasika antrekoodi ületamatust.

Siiski oli ka Camembert'i juustu ja päikesekuivatatud tomatitega täidetud pärlkanarind riisinuudlite, grillitud paprika ja koorese kastmega maitsev suutäis, kuid ei pakkunud erinevat eelmisest sellist elamust, mis paneks koos veiniga nautimiseks silmi sulgema ja mõnust mõmisema.

Pelgalt taust?

Kuigi hea toidu ja joogi, romantilise vaate ning meeldiva seltskonna kõrvalt taustahelisid praktiliselt ei märkagi, jäi Gourmet Baltic Queeni muusikavalik antud juhul veidi hinge kriipima.

Kui klassikalise sisustusega restoranis peab aeg-ajalt kuulma Backstreet Boysi lugusid, riivab see paratamatult nautimislainel külastaja kõrva. Tavapärasest veidi erilisema toidu ning väljapeetud interjööri puhul eeldaks ju ikka, et muusika on kõige selle kauniks raamiks, kuid mitte päris tähelepandamatuks taustaks.

Nii soovitaks edaspidiseks valida mõni maheda muusikaga plaat, olgu selleks siis puhas klassika või siis näiteks midagi Katie Melua taolist.


***

Väljavõte menüüst:

Lõhešarlott,  beurre blanc, quinoa-salat   203,50

Foie gras, kirsivinegrett, röstitud rosinaleib.
Serveeritud koos Maxime Trijol Pineau des Charentes 4cl  234,80

Rostbiif, rukola salat, tomatikreem   203,50

Camembert’i juustu ja päikesekuivatatud tomatitega
täidetud pärlkanarind, riisinuudlid, grillitud paprika,
koorene Noilly-Prat' vermuti kaste    360,00

Kergelt suitsutatud vasika antrekoot, vaarika-tüümianikaste,
aurutatud kevadköögiviljad, kartulikook      360,00

Hirve steik,  Ebly kruubi pilaff, glaseeritud punapeet,
kevadkogritsakaste    375,00

Allikas: Gourmet Baltic Queen. Hinnad Eesti kroonides.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles