Video: beebi harjutamine lisatoiduga

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustreeriv.
Foto on illustreeriv. Foto: Panther Media/Scanpix

Beebi lisatoiduga harjutamine on uus kogemus ja võib esialgu kohati ka segadusse ajada. Mida millal anda tohib ning mida tasuks vältida?

Esimese toiduna on lapsele hea pakkuda erinevaid kuumutatud  kõrvitsaid, näiteks tavaline kõrvits, suvikõrvits või baklažaan.  Kõrvitsat saab aurutada, küpsetada praeahjus või keeta väheses vees. Igal juhul tuleks eelistada eestimaist kõrvitsat, mis on saadaval pea aasta läbi. Puuviljadest sobib hästi esimeseks tutvustamiseks kodumaine õun, mida samuti kuumutama peaks.

Kõrvitsat võib segada peaaegu kõigi aed- või puuviljadega. Kui laps on kõrvitsa maitsega harjunud, võib seda alguses segada näiteks õuna või pirniga.

Esimesel lisatoidu kuul ei soovita kõrvitsat segada kartuli ja porgandiga, kuna kartul on raskesti seeditav ja porgand on tugev allergeen, mis paljudel lastel võib tekitada punetust või karedust põskedel.

Liha võiks lapsele pakkuda 7.-8. elukuu paiku, mil laps on köögiviljad omaks võtnud. Enne 7. elukuud ei ole lapse seedefermendid valmis liha seedima.  Alguses võiks liha olla menüüs ühel korral nädalas, mil võiks köögiviljadele segada ühe teelusikatäie hästi peenestatud liha.  

Alustades võib ka ainult lihakeeduleent köögiviljapüreega segada ja järk-järgult liha lisama hakata. Kuna liha on raskemini seeditav, ei soovitata seda rohkem kui 2-3 korda nädalas. Hea oleks vältida kooslust liha ja kartul, kuna mõlemad toiduained on beebi jaoks raskesti seeditavad.

Kui nüüd üldiselt purgitoitudest rääkida, ei ole need enamasti nii head kui kodus tehtud püreed, sest neile lisatakse enamasti ka maitseaineid.

Esimestel lisatoiduga alustamsie kuudel ei soovitata lastele anda raskesti seeditavaid toiduaineid nagu herned, oad, maasikad, tomatid, paprika ning apelsinid. Esimesel eluaastal ei soovita lapsele anda rõõska piima. Hapendatud piimatooted võiksid tulla menüüsse alates kümnendast elukuust. Pähkleid ja maiustusi oleks hea veel mitu aastat vältida.

Püree sisse võiks segada ka teelusikaga natuke oliiviõli või mõnda muud külmpressitud õli. Lisaks sellele, et see on kasulik, aitab see ka seedimist korras hoida ja ennetab kõhukinnisust.

Tegelikult ei peagi järgima täpseid retsepte. Kombineerida tuleks vanusele vastavaid toiduaineid, lisada veidi õli ning jälgida, millised asjad lapsele rohkem maitsevad.

Purgipüreesid võib küll mugav reisile minnes kaasa haarata, aga kodus võiks ikka ise tehtud toitu pakkuda. Kes meist tahaks iga päev konserve süüa?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles