Neli arhetüüpi, mis teevad naisest tõelise naise (1)

, holistiline terapeut
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Me üritame iga päev olla paremad naised, püüdes teha kõik, et meie perel oleks hea, et me oleks tööl edukad, et me näeks head välja ja meeldiks oma meestele. Kuid vahest tekib tunne, et sellest siiski ei piisa, kirjutab Merliis Sulg portaalis Sisekosmos.

Ükskõik, kui palju me teeme, ikka on naiseks olemine mingi müstiline asi, millest me aru ei saa. Liiga hea ema olles muutuvad lapsed võib olla liiga mugavaks, tööl ei väärtustata meid piisavalt ega kuulata meie nõuandeid, õhtul töölt tulnud mehe tähelepanu on väga raske köita muul viisil, kui hädavajalikest asjadest rääkides, ning kodus tundub kõik üle pea kasvavat, sest selle kõigega hakkama saamiseks ei jagu lihtsalt energiat. Tundub, et kogu aeg käib n-ö tulekahju kustutamine. Nautimiseks jäävad vaid üksikud hetked päevas või veel hullem - üksikud hetked nädalas või kuus.

Tekib küsimus, miks ma siis siia ellu olen tulnud? Kuidas olla naisena õnnelik? Kuidas nende lõputute kohustuste kõrval veel naudinguteks aega leida?

Just selline hetk, kus endale taolisi küsimusi esitame, võib olla meie jaoks elu muutev kogemus. Õnn ei ole miski, mis saabub, kui oleme täitnud kõik oma kohustused või saavutanud midagi. Õnn peitub tõelistes hetkedes – need on need hetked, kui sa oled jäägitult kohal, tajuv, elav oma loomulikus naiselikkuses, sest just naisena oled sa sündinud. Rahulolematus ja ebamugavus tekivad siis, kui püüame olla keegi teine, käituda nii, et teistele meelepärane olla, surudes enda loomulikku olemust ja soove alla.

Me oleme naistena sündinud, meil on õigus olla õrnad ja naiselikud, müstilised, spontaansed, tundelised. See on kõik see, mis me oleme. Mehelikku energiat iseloomustab pürgimine, eesmärkide saavutamine, tegutsemine, analüüsimine, kalkuleerimine, tugevus ja mehed tunnevad end väärtuslikuna kui ühiskonnas läbi löövad.

Naiselik energia on see eest õrn, soe, voolav, müstiline, tunnetest pakatav. Naiselikkus on armastuse kehastus siin maa peal. Meie ühiskonnas valitsev võrdõiguslikkus tekitab palju segadust suhetes, sest kui kõik on võrdsed, ei jää ruumi naise ja mehe eripärade välja tulemisele. Kuid ometi vastandid tõmbuvad ja püüdes olla kõiges võrdsed, kaob suhtest ära kirg ja huvi teise kui erineva ja müstilise vastassoo vastu.

Igas terves naises peitub neli arhetüüpi, mis on kõik kasulikud ja aitavad meil erinevates olukordades hakkama saada. Need neli arhetüüpi ehk energiate kandjat on tark ja väärikas kuninganna, elurõõmus tütarlaps, hoolitsev perenaine ja sensuaalne armastaja. Kuigi need arhetüübid on naistes olemas, soodustavad meie kodu ja keskkond vaid paari arhetüübi domineerimist meie elus. Naine on aga terviklik, kui omab head kontakti kõigi nelja arhetüübiga.

Igas naises on peidus lustakas tüdruk, kes aitab tal oma elu mänguna võtta. Ta on spontaanne ja tema naer ja siirus nakatab ka neid, kes on tema ümber See tüdruk on ka mehele igapäevaseks päikeseks ja kerguse ellu toojaks, sest mehed peavad ühiskonnas olema tõsiselt võetavad, saavutama ja eesmärke püüdma.

Selleks, et naine tunneks turvaliselt end oma naiselikkuses ja õrnuses, on vaja teda toetama tarka kuningannat. Kuninganna energias naist austatakse ja kuulatakse, sest juba tema olekust kiirgab sügavat väärikust. Kuninganna energia aitab naisel olla väärikas ja panna teised teda kuulama. Kui sinus on see arhetüüp aktiivne, siis ei tule ka keegi sulle ülekohut tegema ja sa tunned, et valitsed oma elu täielikult.

Soe ja hoolitsev perenaine on see, kes korraldab kogu pere elu. Hea perenaise käe all on kodu korras ja sellesse elamisse tahad alati tagasi minna, sest seal on mõnusalt kodune olla. Perenaiseks olemine ei tähenda sugugi, et sul on peas kogu aeg to-do list ja ühes käes supikulp ning teises tolmulapp. See tähendab midagi palju sügavamat ja ilusamat. Perenaine paneb kogu peresüsteemi toimima just nii, et kõigil on seal hea olla – tema on süsteemi juht. Ta loob majja armastuse ja turvatunde, kuid oskab maast madalast kõigile ülesandeid delegeerida ja kohustusi jagada, et ka lapsed õpiksid elama. Perenaine on ka aru saanud, et kui tema on tujutu või väsinud, siis kannatab selle all ka kogu pere siseõhkkond ehk eelkõige tuleb hoolitseda enda vajaduste eest ja siis on energiat ning armastust, mida anda edasi oma perele.

Armastaja on müstiline muusa, kes inspireerib ja väestab meest. Armastaja energia on sensuaalne, kirglik, tuline ja natuke salapärane, kutsudes meest vallutama ning uurima naiselikkuse sügavust. Armastaja oskab nautida kõikide oma meeltega ja temast kiirgab välja sügavat naudingut. Just selline nauding ja endaga rahulolu paneb nii mehi kui naisi talle järele vaatama. Armastaja on see, kes kipub meie elust ära kaduma just siis, kui pisike laps on perre sündinud ja tähelepanu temale läheb. Armastaja arhetüüp naistes on kõige rohkem alla surutud ühiskonna ja vanemate poolt, seetõttu on paljudel armastajaga kontakt nõrk ning ei julgeta nautida ja surutakse oma tõelist olemist, potentsiaali, seksuaalsust alla. Läbi oma armastaja üles leidmise ja välja lubamise võib naise elus vabaneda tohutu elujõu energia, mis teda lausa lendama paneb.

Naine saab olla terviklik, kui ta on enda sees tuttavaks saanud kõigi nelja arhetüübi energiaga. Arhetüüpidega tutvumiseks on hea tunnetada neid läbi oma keha meditatsiooni või harjutuste abil, et see teadmine poleks ainult peas vaid jõuaks kogemusena kehasse ja see energia saaks tõeliselt omaseks.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles