Pikakasvulistel naistel on suurem risk vähki haigestuda

Piret Lakson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto on illustratiivne.
Foto on illustratiivne. Foto: SCANPIX

13 protsendil pikakasvulistest naistest on suurem tõenäosus vähki haigestuda, selgus värskest USAs tehtud uuringust. 

Hiljuti avaldatud 12 aastat kestnud uuring hõlmas 144 701 postmenopausis naist, vahendab Medical Daily. Uuringust nähtus, et pikkadel naistel on 19 protsenti suurem risk erinevate vähtitüüpide tekkeks. Naised pidid täitma küsimustiku oma tervise, harjumuste ja pere teriviseajaloo kohta. Uuringus osalejaid jälgiti üle 12 aasta, mille jooksul diagnoositi 20 928 naisel vähktõbi.

Pikkuse kasvuga kasvas 17 protsenti eelkõige risk käärsoole-, päraku- ja rinnavähi tekkeks. Samas aga oli väiksem risk kopsu-, mao-, aju- ja pankreasevähi tekkeks. Šokeerivaks osutus, et pikkadel naistel on koguni 29 protsenti enam tõenäosus neeru-, pärasoole-, kilpnäärme-, naha-, luu- ja verevähi tekkeks.

Uuringus osalenud pikka kasvu naised kaalusid lühematega võrreldes rohkem, olid pikemat aega suitsetanud ja enam alkoholi joonud. Samuti olid pikka kasvu naised kauem kasutanud suukaudseid rasestumisvastaseid vahendeid, suitsetanud regulaarsemalt ja treeninud vähem.

«Lõpptulemusena, vähktõbe iseloomustab rakkude kontrollimatu jagunemine ja kasv, seega on loogiline, et hormoonid või teised kasvufaktorid, mis kasvu mõjutavad, võivad mõjutada ka vähki haigestumist,» ütles New Yorgi Albert Einsteini nimelise meditsiinikolledži doktor Geoffrey Kabat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles