Kõhnust propageerivate veebikülgede jälgimine kahjustab enesehinnangut

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pinterest on populaarne koht, kus inimesed jagavad ning salvestavad pilte, mis peaksid neid inspireerima kaalulangetuse ja kaunima keha suunas. Kui sealses keskkonnas panna otsingusõnaks "thinspiration", kuvatakse hoiatus, et söömishäired ei ole tervislikud elustiili valikud, vaid tõsised vaimsed probleemid, mille ravimata jätmisel on rasked tagajärjed.
Pinterest on populaarne koht, kus inimesed jagavad ning salvestavad pilte, mis peaksid neid inspireerima kaalulangetuse ja kaunima keha suunas. Kui sealses keskkonnas panna otsingusõnaks "thinspiration", kuvatakse hoiatus, et söömishäired ei ole tervislikud elustiili valikud, vaid tõsised vaimsed probleemid, mille ravimata jätmisel on rasked tagajärjed. Foto: Ekraanitõmmis/Pinterest

Väga paljud naised, kes soovivad langetada kehakaalu või vormida treeninguga oma lihaseid ja kehakuju, loovad endale inspiratsiooniks virtuaalseid pildikogumeid. Ingliskeelse märksõna «thinspiration» alt võib leida lugematuid fotosid ülisaledatest naistest või hüüdlaused nagu: «Miski ei maitse nii hästi, kui hea on olla kõhn!» Naised arvavad, et see lisab neile motivatsiooni oma eesmärgi saavutamiseks, kuigi tegelikult alandab see nende enesehinnangut.

Spetsialistid ütlevad, et väga paljud terviseblogid ja motivatsioonikaustad on alustatud küll mõttega elada tervislikumat ja paremat elu, kuid enamasti lähevad need kiirelt normaalsuse piiridest välja, kirjutab You Beauty. Põhjuseks on ebarealistlikud eeskujud. Seda mitte seetõttu, et sul ei oleks võimalik saavutada sama kaalu, mis sinu iidolil, kuid organismi erinevuste tõttu pole sul  võimalik seda tervislikult saavutada. Või on sinu ja su iidoli kehad nii erinevad, et sa võid teha mida tahes, kuid sellist tulemust, nagu ihaldad, ei ole võimalik saavutada.

Kui sa vaatad iga päev pilte naistest, kes sinu kriteeriumite järgi on väliselt täiuslikud, kes on õnnelikud ja naeratavad ja ideaalses vormis, ei aita see sul mitte paremini oma eesmärgi poole liikuda, vaid tegelikult paneb sind iseendasse halvemini suhtuma. Toitumishäiretele keskenduvad psühhiaatrid räägivad, et neil on juba ka selliseid kliente, kelle probleem keskendubki sellele, et nad vaatavad internetis olevate saledate ja treenitud naiste pilte, võrdlevad end nende naistega ja tunnevad end võrdluses alaväärsena. Paljude puhul vallandab see liigsöömise. Nad õgivad end täis, sest see tekitab hetkelise heaolutunde ning mõne aja pärast on nad iseendaga veel vihasemad, mis ainult süvendab masendust ning negatiivset mina-pilti.

Kõik naised ei pea ilmtingimata lõpetama neil internetilehtedel käimist ja piltide vaatamist. Pigem peaks enda ees aus olema ning tegema selgeks, milliseid emotsioone see sinus tekitab. Kui see muudab sinu enesetunnet oma keha suhtes halvemaks, tuleks nende piltide vaatamisest loobuda.

Samas on neid, kel keskkondades nagu Tumblr, Pinterest või Facebook piltide vaatamine võib hoopiski aidata luua tervislikku kehakuvandit. Mõned anoreksiast toibunud on saanud abi sellest, et postitavad oma tervisliku toitumise plaane ja edusamme internetti ning kui nad saavad sealt ka positiivset tagasisidet ja kommentaare, aitab see neil tunda, et nad teevad õiget asja.

Siiski ei soovita spetsialistid luua mingil juhul oma eesmärke virtuaalselt nähtud piltidele ning tekstidele. Igaüks peab oma peas suutma selgeks teha, mis on tema jaoks realistlikud eesmärgid ning lähtuma neist, mitte alluma üldisele «ajupesule» selles, millise kehaideaali meedia ja internet loonud on. Kõige tervislikum ja mõistlikum oleks lähtuda neist perioodidest, mil sa olid iseendaga rahul. See on sinu realistlik eesmärk, milleni saad tõepoolest jõuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles