Lugeja küsib: miks pean põhjendama, et tahan perega Eestis elada?

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sinimustvalge lipp.
Sinimustvalge lipp. Foto: Margus Ansu

Eesti mees Tõnis Eensaar soovib teada, miks peab ta abikaasa elamisloa pikendamiseks kodakondsus- ja migratsiooniametile põhjendama, et tahab oma perega elada kodumaal.

«Käisime abikaasaga mõned päevad tagasi kodakondsus- ja migratsiooniametis talle tähtajalise elamisloa pikendamiseks avaldust esitamas. Erinevate ankeetide hulgas on osad, mida tuleb minu abikaasal täita ning teised minul. Ühes ankeedis ( https://www.politsei.ee/dotAsset/25450.pdf ), mis tuleb täita eraldi nii elamisluba taotleval abikaasal kui ka minul, on punkt, kus küsitakse: «Miks abikaasadel ei ole võimalik asuda elama ühisesse kodakondsusjärgsesse riiki, elamisloa taotleja kodakondsusjärgsesse riiki või asukohariiki või mõnda teise riiki?» kirjeldas lugeja.

«Hästi, saan aru, et elamisloa taotlejal tuleb sellisele küsimusele vastata, kuid miks pean mina eestlasena põhjendama, miks ma tahan oma perega Eestis elada? Kas see mitte ei lähe vastuollu põhiseaduse paragrahviga 36: Ühtki Eesti kodanikku ei tohi Eestist välja saata ega takistada Eestisse asumast. Igal eestlasel on õigus asuda Eestisse?» soovib Eensaar teada.

«Kui ma aga vastan sellele ankeedis antud küsimusele, et tõesti, mul ei ole takistusi kogu perega ka mu abikaasa kodakondsusjärgsesse riiki elama asuda, kas see siis tähendab, et mu abikaasa elamisluba ei pruugita pikendada? Et Eesti riik ütleb mulle: «Näed, takistusi ei ole, minge!», arutles mees.

Vastab politsei- ja piirivalveameti välismaalastetalituse menetlusnõunik Kristi Kuusksalu:

Ankeedis väljatoodud küsimus tuleneb välismaalaste seadusest ja selle all soovitakse teada põhjusi, miks abikaasad soovivad hakata püsivalt koos elama just Eestis. Põhjuseks võib olla näiteks, et omatakse Eestis töökohta või kinnisvara, siin on sobilikum keele- ja kultuurikeskkond jne. Elamisloataotlust esitama tulles peavad olema abikaasad läbi mõelnud oma edasise elukorralduse, sh ka põhjused, miks just Eestisse soovitakse püsivalt elama asuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles