Armastus teeb tõepoolest haiget: «armastuse hormoon» võimendab halbu mälestusi

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Igaüks, kelle süda on vähemalt korra elus murtud olnud, nõustub ütlusega «armastus teeb haiget».

Nüüd on teadlased kindlaks teinud, et «armastuse hormoon», mis tekitab romantilisi tundeid partneri suhtes, suurendab ühtlasi ka hirmu- ja ärevustunnet, kirjutab Daily Mail.

Oksütotsiin, mis on laialdaselt tuntud ka «armastuse hormoonina», vastutab selle eest, et tunneksid oma partneriga sidet, samuti mõjutab see ka rahuolutunnet enda üle. Oksütotsiin on keemiline tegur meie sotsiaalsuse ja seeläbi ka armastusetunde taga.

Hiljuti teadusajakirjas Nature Neuroscience avaldatud uurimus tõestas aga, et lisaks headele tunnetele vallandab oksütotsiin ka hulga negatiivseid emotsioone. Uurimusest selgus, et selle hormooni üheks funktsiooniks on tugevdada sotsiaalset mälu aju ühes piirkonnas ja kui kogemus on valus või murettekitav, aktiveerib oksütotsiin ajus selle piirkonna, mis seda mälestust intensiivsemaks muudab.

Seega võib öelda, et hormoon, mis toob armastuserõõmu, toob ühtlasi meelde ka piinlikke sündmusi, mida tahaks pigem unustada. Lisaks võib oksütotsiin suurendada vastuvõtlikkust hirmu ja ärevuse suhtes stressirohketes olukordades ning suurendada ärevustunnet ning hirmu tulevikus eesootava stressi suhtes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles