Edukate paaride kümme saladust

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Õnnelikus suhtes olevad paarid teavad seda, et armastust ei saa võtta iseenesestmõistetavalt. Oma partnerile tuleb pühenduda samasuguse energiaga nagu tööle, koolile, sõpradele või tervisele. Iga tõsine suhe nõuab, et sa oled pidevalt valmis selle eest hoolt kandma.

Nad naudivad üksteist
Seal pole midagi muud keerulist kui see, et neile tõesti siiralt meeldib veeta ühiselt aega. Ringo Starr on oma naise Barbara kohta, kellega nad on olnud koos üle kolmekümne aasta, öelnud, et nende suhte saladus ongi see, et ta neile meeldib üksteisega olla ja seega on neil rohkem häid kui halbu päevi.

Nad tülitsevad efektiivselt
Ei ole võimalik, et kaks iga päev koos olevat inimest kunagi ei tülitse. Mõlemal poolel on oma iseärasusi, seisukohti ja arvamusi. Kuid edukad paarid oskavad tülitseda nii, et see muudab suhte tugevamaks, mitte ei kahjusta seda.
Berkley ülikooli teadlased on avastanud, et suur vahe on selles, kuidas me end tülide käigus väljendame. Kui me räägime iseendast, tunneb partner, et vastandad end talle. Kui sõnastad oma mõtte ümber meie-vormi, tunneb partner, et olete hoolimata hetkelisest tülist ikkagi üks meeskond.

Nad oskavad vabandust paluda ning andeks anda
Edukad paarid lasevad lahti oma põikpäisest uhkusest ning paluvad alati vanadust, kui nad on valesti käitunud. Samuti saavad nad aru vabanduse vastuvõtmise olulisusest. Nad ei pruugi unustada, kuid nad saavad aru, et kui teine siiralt vabandust palub, tuleb olnust lahti lasta.
Andestamisel on neli etappi: eemaldu inimesest või sündmusest. Loobu soovist maksta kätte või teha kogetu tagasi. Ära klammerdu olnu külge, vaid lase sellest lahti ning võta vastu otsus seda teemat enam mitte puudutada.

Nad on pühendunud
Pühenduda ei saa osaliselt. Sa oled kas olemas, või ei ole. Edukad paarid ei anna üksteisele kõlavaid tõotusi, vaid nad pühenduvad ning jäävad pühendunuks ka rasketel perioodidel.

Nad on üksteise suhtes positiivsed
Psühhiaater John Gottman on pühendanud oma karjääri abielupaaride uurimisele. Ta avastas, et ka õnnelikud ja edukad paarid ütlevad vahel negatiivseid kommentaare, kuid iga negatiivse märkuse kohta tegid nad keskmiselt viis positiivset märkust oma partneri kohta. Isegi siis, kui neil paaridel on tüli või keerulised ajad, on nad üksteise suhtes tähelepanelikud, empaatilised, austavad ning kiindunud.

Nad õpivad ja arenevad koos
Kui üks partner leiab endale uue hobi või huvi, siis partner toetab teda ning võimalik, et liitub temaga. Ühised huvid ja hobid suurendavad paaride emotsionaalset sidet.

Nad käivad endiselt kohtingutel
Uuringud on näidanud, et need paarid, kes pikaajaliselt koos on elanud, oskavad romantikat taaselustada ning leiavad võimalusi, kuidas üksteisele rutiinivälist aega pühendada. Tegemist ei pea olema kohtinguga selle sõna klassikalises mõttes. Te võite oma partneriga ka kokku leppida, et käite pärast tööd koos kohvil jutustamas või leiate mõne teise viisi, kuidas kahekesi veidi kvaliteetaega veeta.

Nad rõõmustavad üksteist
Õnnelikud paarid oskavad näha, mis nende partnerile meeldib või mis neid rõõmustaks, kirjutab Your Tango. Ning nad kasutavad neid teadmisi, et oma partnerit rõõmustada ning üllatada.

Nad panustavad rohkem kui vastu ootavad
Enamik inimesi arvab, et abielu peaks olema panusega 50/50. See pole nii. Sina pead panustama suhtesse 60 protsenti ning ootama vastu 40. Ja su partner peab asja samuti suhtuma. Nii saate te olla tõeliselt pühendunud ning õnnelikud.

Nad väärtustavad samu asju
Pika ja õnneliku suhte kestmiseks peavad paaril olema samad põhiväärtused. Siis saate te mõlemad käituda oma tõekspidamiste järgi ning teine ei heida seda sulle ette. Kõige suuremad tülid tekivadki alati põhimõttelistest erinevustest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles