Millal võib beebile marju anda?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Et just praegu valmivad aedades marjad ja mahlakad puuviljad, tekib küsimus, kui palju tohiks väikelaps neid süüa ning millal võiks beebile marju pakkuda.

Tervislikest suvistest suupistetest räägivad Emmedeklubile toitumisspetsialistid Natalia Petruhina ja Inga Puce.

Millised on parimad marjad?
On raske eristada, millised marjad on lapsele paremad või halvemad. Kõik kodumaised marjad ja puuviljad on suurepärased vitamiiniallikad.. Näiteks karusmarjades on kõige enam C-vitamiini. Vaid 100g karusmarjades on viis korda rohkem C-vitamiini, kui päevas vajalik.

Kui palju võib süüa?
Kui marjad on nii tervislikud, kas laps võib neid süüa nii palju, kui kõhtu mahub? Muidugi on siinkohal oluline ka vanus. Kui su laps ei ole allergiline ja tal ei ilmu marju või köögivilju süües probleeme, võib neid vastavalt lapse vanusele süüa päeva jooksul 200-300 grammi. Uute marjade proovimist on kasulik alustada pisemates kogustest.

Marjad esimeseks lisatoiduks?
Imikute puhul, kes söövad peamiselt rinnapiima, on marjade maitsmine suurepärane täiendus põhisöögile. Alustades marjade või puuviljadega (alates 6-kuused rinnapiimal olevad lapsed või alates 4-kuused rinnapiimaasendajat tarbivad lapsed) on tähtis, et seda tehakse väikeste koguste kaupa.

Aasta esimesel poolel, 4-7-kuusena, ei tohiks neid pakkuda rohkem kui 30 grammi, kuid peale seda võib suurendada kogust 50 grammini päevas. Marjad või puuvilja püree võib asendada ka terve ühe söögikorra.

Allergiad?
Kõige vähem allergilised on mustikad ja karusmarjad, kõige rohkem maasikad ja vaarikad. Keeruline on põhjust teada saada. Võib selguda, et laps ei olegi konkreetse marja või puuvilja vastu allergiline, vaid reaktsioon tekib, sest marjadele on lisatud suhkrut. Siiski, kui lapsel on suvel allergia, on üsna tõenäoline, et see võib ka järgneval suvel tulla.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles