Lugeja küsib: mida teha krüsanteemiga, mis on vaasis juure kasvatanud?

Hanneli Rudi
, Tarbija24 juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krüsanteem kasvatab endale kiiresti juured.
Krüsanteem kasvatab endale kiiresti juured. Foto: Liis Treimann / Postimees

«Enne jaanipäeva kingiti mulle pikk väikeste õitega krüsanteem, mis püsis kaua kena. Pärast puhkust koju jõudes tahtsin lille ära visata, aga sellele oli kasvanud juur. Kas selle võib õue istutada ja kuidas tuleks tema eest hoolitseda?» küsib lugeja.

Vastab Vesneri Aia aednik Helgi Solba.

Kaasaegsed krüsanteemide sordid on lühipäevataimed. Selleks, et õiepungad moodustuma hakkaksid, vajavad nad kunstlikku päeva lühendamist (läbipaistmatu kilega katmine, umbes üheksa tundi valgust ja ülejäänud peab olema pime aeg). Seda on keskmiselt vaja teha kümme nädalat, kuigi see võib olla sorditi erinev.

Krüsanteem võtab suhteliselt kergesti juured alla ja lille võib ju õue istutada, aga õie saamine võtab paar kuud aega ja vajab pidevat hoolitsust. Meie kliimas tuleb öökülm enne, kui see lilleke jõuab väljas õitsema hakata. Läheb vaja veel ka muid agrotehnilisi võtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles