Alati pole mõistlik tülitsedes kallimalt vabandust paluda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Miks paarid tülitsevad? Baylori ülikooli psühholoogia ja neuroteaduste dotsent Keith Sanford tahtis sellele igivanale küsimusele vastust leida. Ta polnud huvitatud vaid konfliktide põhjustest, vaid tahtis ka paremini mõista, kuidas neid lahendada.

Sanfordi meelest võivad ju mees ja naine vaielda selle üle, kuidas nõusid nõudepesumasinasse laduda, aga oluline on, mis tegelikult seda tülitsemist põhjustab, kirjutab thedailybeast.com.

Kahe järjestikuse uuringu käigus kogus teadlane andmeid tülitsemise kohta ligi 1000 paari käest. Sanford uuris kahte konfliktide kategooriat: «ohu tajumine» (üks partneritest tunneb, et teda rünnatakse ja kontrollitakse) ja «hülgamise tajumine» (üks partneritest tunneb, et teda ignoreeritakse).

See, mida inimesed nendes situatsioones tahtsid, ei ole üllatav. Näiteks tundes ohtu tahtsid nad, et partner tagasi tõmbuks ega võimutseks ning tõrjumist tajudes soovisid nad, et kallim oma tundeid rohkem välja näitaks. Huvitav oli aga see, millest inimesed ei hoolinud – vabanduse palumisest.

See leid on vastuolus levinud arvamusega, nagu saaks vabandust paludes kiiresti tüli lõpetada. See võib ka näidata, et inimesed ei ole nii kergeusklikud, et laseksid tühjadel sõnadel end mõjutada.

Sanfordi sõnul võib vabandus olla «libe» - see võib olla kõigest viis, kuidas tülistemist lõpetada. Üks partneritest võib mõelda, mida küll teha, et teine juba vait jääks. Lihtne on öelda «anna andeks», kuigi tegelikult see midagi ei lahenda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles