Lugeja küsib: kui ema saab lapse ainuhooldusõiguse, kas ma pean ikka elatist maksma?

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lahutatud isad näevad lapsi sageli vaid puhkepäevadel ja puhkuse ajal.
Lahutatud isad näevad lapsi sageli vaid puhkepäevadel ja puhkuse ajal. Foto: SCANPIX

«Eksnaine laseb mul praegu veel oleva ühise hooldusõiguse ajal last näha vaid 1-2 korda kuus. Kui lapse ema saab endale lapse ainuhooldusõiguse, kas ma pean siis ikka elatist maksma, kuigi tema soov oli lapse ainuhooldus endale saada.
Kui lapse ema viib lapse minu elukohast 200 km kaugusele oma vanemate juurde, kas ma pean sinna last vaatama minema või on ema kohustatud lapse tooma oma elukohta, mis asub minust 15 km kaugusel? Kui laps on vähemalt nädala kuus minuga, kas ma pean ikka elatise täissummas maksma? Isegi kui minul on ka selle nädala jooksul kulutused?» küsib isa.

Vastab jurist Hanna Kivirand õigusbüroo Puurits & Partnerid.

Elatise maksmise kohustust ei mõjuta kuidagi hooldusõiguse kuuluvus – reeglina on elatise maksmise kohustus vanemal, kes elab lapsest eraldi ja seejuures ei mängi rolli, kas lahus elav vanem jagab ühist hooldusõigust last kasvatava vanemaga või on lapse suhtes hooldusõiguseta vanemaks.

Reeglina ei anna asjaolu, et laps veedab ühe nädala igas kalendrikuus lahus elava vanemaga, alust elatise nö täissumma vähendamiseks. Selliseks on kujunenud kohtupraktika ja eeltoodud seisukohta on põhjendatud üldjuhul sellega, et last kasvataval vanemal säilivad lapse ülalpidamiseks tehtavad kulutused ka ajal, mil laps viibib parasjagu lahus elava vanema juures. Samuti näeb seadus ideaalis olukorda, et lahus elav vanem ei tee ajal, mil laps viibib temaga, märkimisväärseid kulutusi – nt lapse riiete-jalanõude jms ostmine peaks olema vaid elatist saava vanema kohustus.

Loe lisaks nõuandeid samal teemal või küsi tasuta nõu vastused.ee lehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles