Põiepõletik ja selle ravi

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media/Scanpix

Laste voodimärgamine ehk öine enurees võib esineda mitmetel põhjustel. Sagedasti on põhjuseks kuseteede infektsioon ehk põiepõletik.

Lastearsti Edīte Jeruma nõuandeid vahendab Emmedeklubi.

Laste põiepõletik on üks üsna sagedaselt esinevaid haiguseid. See võib olla ka viirusinfektsioon. Väikesed lapsed ei oska vanematele sümptomeid kirjeldada ja sel juhul on raske vanematel aru saada, milline mure nende last vaevab. Vanematel lastel on tavaliselt urineerimine valulik ja nad kurdavad ka oma valu tihti vanematele, et see esineb just veidi enne pissimise lõpetamist ja vahel võib ka püksi tulla, kuigi varemalt pole lapsel selliseid õnnetusi juhtunud.

Kui lapsel on tõusnud palavik üle 38 kraadi ja puuduvad köha, nohu või muud palavikuga seostavad sümptomid, tuleks teha uriinianalüüs. Kuseteede põletiku sümptomid ei pruugi olla märgatavad.

Samuti tuleks tähelepanu pöörata uriini värvile.
Kui uriinis esineb verd, võib see olla märk kuseteede põletikust või neerude probleemist. See on üsna tõsine sümptom ja selle puhul peaks kohe arstile pöörduma. Paremal juhul on tegemist lihtsalt põiepõletikuga, kuid kindlasti ei tasuks seda eeldada. Kui lapse uriinis esineb verd, tuleb kindlasti arsti poole pöörduda!

Kui perearst leiab, et lapsel on põiepõletik, kirjutab ta tõenäoliselt selle raviks välja antibiootikumid. Ravimteedega ravimine sel puhul kahjuks enamasti ei õnnestu. Lapse põiepõletiku ravi võtab enamasti aega umbes kümme päeva, aga kui tegu on tõsisema neerude haigusega, võib see võtta kauem.

Kes on nefroloog?
Nefroloog on spetsialist, kes ravib neerude ja kuseteede haigusi. Uroloog tegeleb ka kuseteedega, aga enamasti juhul, kui on vaja kirurgilist sekkumist. Sinna satuvad lapsed tavaliselt siis, kui neil on korduvalt põiepõletikke, mis ei allu ravile ja tekivad tõsised neeruprobleemid.

Kuidas tekib põiepõletik?
Kindlasti on emadel küsimus, kuidas põiepõletik tekib ja kuidas lapsi selle eest kaitsta?

Mitte kõik lapsed ei jää märgade jalgadega külmetamisest haigeks, aga lapsed, kes on sellistele haigustele vastuvõtlikud, võivad peale päeval märgade jalanõudega käimist õhtuks haiged olla.

Põiepõletikus saab kõige kergemini aru, kui laps märgab öösel jälle voodit, kuigi potitreening on ammu seljataha jäänud. Last ei peaks öise voodimärgamise probleemiga üksi jätma. Kuniks probleem saab ravitud, tuleks lapse olemine vähem ebameeldivaks teha.

Lapsed peaksid tundma, et vanemad hoolivad tema murest ja toetavad. Häbistamine ei ole lahendus. On olemas ka spetsiaalsed ööpüksid lastele, kes on 4-11 aastat vanad. Emad saavad oma lapsi aidata sellega, et jäävad rahulikuks ja uurivad, milline ravi oleks lapsele kõige sobilikum.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles