Kati Saara Vatmann: inimene ei tohi haigusega samastuda

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kati Saara Vatmann
Kati Saara Vatmann Foto: SCANPIX

Tuntud kirjanik Kati Saara Vatmann, kes elab ja töötab maal, tunnistas Buduaarile, et sellist luksust nagu haigeks jäämine, ta endale lubada ei saa. Nii Kati kui ta lapsed on alati tugeva tervisega olnud ning Kati sõnul on selleks ka kindel põhjus.

Kuna Kati elab maal, siis võiks arvata, et ta kasutab haiguste ravimiseks kõikvõimalikke ravimtaimi. Tegelikult päris nii see pole. «Ma pean ausalt tunnistama, et ma ei ole mingi taimetark, mul on küll tuttavaid, kes tõepoolest teavad taimedest kõike ja oskavad neid ka haiguste ravimiseks osavalt ära kasutada, kuid mina sellega ei tegele,» tõdeb Kati, kel on haiguste ravimiseks hoopis teine lahendus. «Inimene ei tohi haigusega samastuda. See, kui sul on nüüd palavik, ei tähenda, et sa pead kohe voodisse teki alla ronima ja oma haigust kaifima hakkama. See tähendab haigusega samastumist ja kokkuvõttes läheb haigusest jagu saamiseks niimoodi palju kauem aega.»

Nii Kati kui ka tema lapsed on õppinud end haigustest eraldama. «Meil pole siin maal aega, et haigustega samastuda ja kohe kui mingi tõbi kallal, voodisse pikali ronida. Tuleb samas rütmis edasi elada,» nendib Kati.

«Jah, kui tõesti on eluohtlik olukord, siis ma olen ka haiglas pidanud olema. Mul oli neli aastat tagasi puukborrelioos, siis olin nädal aega haiglas ja kui olukord enam nii ohtlik polnud, läksin koju ja hakkasin kohe tööasju edasi toimetama nii nagu ikka. Ja elus olen, midagi pole viga,» lisab kirjanik ja soovitab inimestel haigustele mitte alla anda, vaid julgelt edasi tegutseda nii palju, kui see vähegi võimalik on.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles