Viis märki, et sul on aeg karjäärisuunda vahetada

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tööelus võib ette tulla madalseise, mil hakatakse mõtlema, kas valitud ametiala on ikka õige. Kes tahab lihtsalt töölt ära minna, kes alustada oma äriga, kes ootab kannatamatult edutamist, kes sooviks sootuks kolida teise riiki, et jõudu juurde saada. Mille järgi aru saada, et on aeg ametit vahetada?

Karjäärinõustaja Kathy Caprino kirjutab portaalis Huffington Post, et on nõustamiste käigus märganud viit põhilist küsimust, mille järgi asjas selgust tuua. Kui oled neid märke tähele pannud ja mõistnud, on sul ehk kergem otsustada, kas jääda sama töö peale edasi või mitte.

  • Sa oled pidevalt kurnatud.

Kui sul on kogu aeg tunne, et oled tühi ja väsinud, siis tasub esimese asjana mõelda oma tööle. Enamik meist tegeleb ärkveloleku ajal kõige rohkem tööga kui millegi muuga. Kui sulle ei meeldi su töö, siis ei meeldi ka sina tööle ja liiga stressirohke või vale töö hakkab kergesti organismi mõjutama. Sinu keha annab märku sellest, millele mõistus ei pruugi pihta saada. Probleem võib olla konkreetsetes tööülesannetes või töökeskkonnas, mis sind mõjutavad, kuid sageli on asi just karjääris, mis vajab muutust.

  • Su oskused, kohustused ja ülesanded pole sulle omased.

See võib mõnele väga jahmatavalt mõjuda, kui ta saab aru, et saab väga oskuslikult hakkama tööga, mida vihkab. Võid suurepäraselt teha tööd, mis tegelikult on vastuolus su sisemiste põhimõtetega või mis sind lihtsalt kuidagi ei huvita.

  • Oled jõudnud etappi, mil palganumber enam ei õigusta igavust või tühjust, mida töö tõttu tunned.

Enamik inimestest, kes oma tööd ei salli, kuid ei taha sellest ka loobuda, põhjendavad oma otsust hirmuga jääda ilma kindlast palgast, mis annab turvatunde. Enamasti kardavad just naised rahatuks jääda ja on nõus tegema tööd, mis neile sugugi ei meeldi. Varem või hiljem saabub aga hetk, kui pead endalt küsima, kas see tasub ennast ära. Siis on mõistlik analüüsida, mis on su prioriteedid elus, millised on su tegelikud võimed ja vaadata, ehk on mingeid teisi viise, kuidas end rakendada, ilma et peaks riskima näiteks kodust ilma jäämisega.

  • Hoolimata «õigetest» valikutest, on tulemus siiski vale.

Paljud on alati teinud nii nagu peaks ja käitunud viisil nagu neilt oodatakse, nii et kui kord jõuab kohale, et töö ei anna midagi vastu või on surmani ära tüüdanud, siis mõjub see šokeerivalt ja segadusseajavalt. Tuleb mõista, et «õigesti» käitume me ainult selleks, et teistele meeldida, oma ego upitada, saada kergelt tööd või ametikõrgendust. See on lihtsam, kui küsida endalt ausalt: «Kas siia ma kuulungi?».

  • Sul on tungiv tunne, et su oskusi ja andeid saaks/peaks kasutama hoopis teises keskkonnas (loomingulisemalt ja mõjusamalt).

Kui oled tabanud end mõtlemast, et elus peab olema ka midagi enamat, siis tea, et ongi! Selles pole kahtlustki. Elamiseks ja töötamiseks on teistsuguseid võimalusi kui need, mis oled seni valinud. Isegi siis, kui sa tõesti ei näe seda. Sageli hakatakse teisi võimalusi märkama alles siis, kui selleks on otsene vajadus, töölt lastakse lahti või on vaja mujale kolida ja uut tööd samal alal ei leita.

Kui loed seda artiklit, siis oled ilmselt juba oma karjäärivalikus kahelnud. Küsimus on aga selles, kas oled valmis midagi muutuste nimel ette võtma?

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles