Millal võib last omapäi koju jätta?

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Phovoir/ScanPix

Eesti seadused ei määratle, mis vanuses tohib lapsi üksinda koju jätta, vaid eeldatakse, et vanem teeb selle otsuse lähtuvalt oma lapse võimekusest ning ohutusest, kirjutab ajakiri Pere ja Kodu.

Üksinda olemist peaks harjutama vähehaaval. Näiteks võib lapse jätta mõneks ajaks tuppa, kui õues toimetad. Oluline on see, et laps teaks, et vanem tuleb tagasi.

Tavaliselt jäetakse mõneks tunniks üksinda koju kooliikka jõudnud lapsi. Kindlasti peaks enne kodust lahkumist kontrollima, et lapse käeulatusse midagi ohtlikku ei jääks ning et pliidi gaasikraan oleks kinni keeratud.

Kontrolli, et laps oskaks sulle helistada, samuti õpeta talle selgeks number 112 ning selgita, millal sinna helistada.

Võimalusel anna teada oma naabrile või lähedasele, et selles vahemikus on lapsed üksinda. Selgita lapsele ka seda, et võõrastele ust avada ei tohiks ning räägi, kuidas käituda hädaolukorras.

Leppige lapsega kokku tema tegevus üksioldud aja jooksul. Siis läheb aeg lapse jaoks kiiremini ning ta ei otsi endale ise tegevusi, mis võivad ohtlikud olla.

Ära jäta last üksinda koju, kui ta pole sellega nõus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles