Tõeline puhkus – lülita end tööst täielikult välja

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kas oled viimasel paaril aastal veetnud puhkuse ilma ühtegi tööalast e-kirja lugemata või ilma telefonikõnedele vastamata? Oled sa üldse endale puhkust lubanud viimasel paaril aastal? Puhkus annab võimaluse lõõgastuda, nautida elu ja hoida oma töö- ning eraelu tasakaalus, kirjutab CV keskus. Puhkusel on sul võimalik astuda samm tagasi, jättes stressirohke ja rutiinne tegevus sinnapaika ning puhata ja lõõgastuda tööelust.

Kahjuks liiga palju eestlasi ei võta puhkust üldse välja või kui võtavad, siis tegelevad ikka jooksvalt ka tööasjadega. Mõned kardavad tööalastes projektides ja eesmärkides maha jääda, teised kardavad tõsiasja, et ettevõte võib tegelikult edukalt toime tulla ka ilma nendeta. Ükskõik mis see põhjus ka poleks, inimene vajab eduks lõõgastust ning puhkuse vahelejätmine pigem pärsib, kui et soosib sinu võimalusi arenguks.

Puhkuse vahelejätmine võib pärssida produktiivsust ja loomingulisust ning mõjutada negatiivselt töö kvaliteeti, põhjustades lõpuks läbipõlemist. Lisaks kõigele on see väga ohtlik sinu tervisele. Nii mehed kui naised, kes puhkavad harva, on kõrgema haigestumisriskiga.

Kui võtad puhkust, veendu, et lülitad end täielikult tööst välja. Sa ei saa täit kasu puhkusest, kui teed ikka jooksvalt tööasju.

Siin on sulle mõned nõuanded, mis tagavad korraliku puhkuse, et saaksid tööle tagasi minna värskena, täis energiat ja olla taas südamega asja juures.

1. Valmista oma puhkuse asendaja põhjalikult ette

Mida põhjalikumalt valmistad ette oma asendaja, seda suurem on tõenäosus, et sulle ei tehta puhkuse ajal ühtegi töökõnet ning tööle naastes on kõik kontrolli all. Vastasel juhul oled sunnitud puhkuse katkestama. Samuti on sul siis asendaja olemas, kui peaksid haigeks jääma. Mõned inimesed valmistavad ette koguni 2 asendajat, juhuks kui üks peaks haigestuma või juhtub midagi erakorralist.

2. Ära kuluta kogu puhkuseaega reisimiseks

Liiga tihti kujuneb puhkus lõputuks tegevuste ralliks. Sul on oma kotid valmis pakitud juba päev enne puhkust ja kohe viimase tööpäeva lõpus või äärmisel juhul esimese puhkusepäeva hommikul asud vara teele ja oled kogu puhkuse aja liikvel. Soovitame jätta kaks päeva enne ja peale puhkust kodus lõõgastumiseks – loe raamatuid või lae ennast mitte midagi tehes.

3. Ära vasta oma telefonile

Kui puhkuse ajal tuleb töökõne, siis püüa võidelda sooviga kõnele vastata. Sa oled puhkusel. On tõenäoline, et see on midagi, millega saab oodata kuni tagasi oled või tegeleb sellega edukalt ka sinu koolitatud asendaja. Tõelised hädaolukorrad on harukordsed.

Kui naased tööle tõeliselt puhkuselt – vahepeal tööasjadega tegelemata – naased entusiasmiga, olles valmis uuteks väljakutseteks ja tööalasteks projektideks. Järgmisel korral, kui lähed puhkusele, kaalu mõtet telefon välja lülitada ning võitle sooviga kontrollida e-kirju. Sa naudid oma puhkust kordades rohkem ning tööle naastes naudid oma tööd samuti palju rohkem.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles