Pariisi moenädal: Iris van Herpen esitles 3D-printeriga loodud kõrgmoodi

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. juulil näitas Hollandi disainer Iris van Herpen Pariisi moenädalal Materialise’i 3D-printimistehnoloogiaga loodud kõrgmoodi. Disainide loomiseks kasutati 3D-printimistehnoloogia uuenduslikku rakendusviisi, mis on moe- ja disainimaailmas vallandanud pisikese revolutsiooni – varem mõeldamatud nägemused saavad nüüd reaalsuseks.

Kuidas see toimib?

Disainid luuakse esialgu Materialise’i tarkvara abil arvutis, kus neid saab kolmemõõtmelisena vaadata ja töödelda. Disainid «äratatakse ellu» laserpaagutamisega – kasvatava tootmise meetodiga, mida kasutatakse prototüüpide valmistamiseks. Selle tehnoloogiaga luuakse esemeid kihtide kaupa. Laserid skannivad disaini ainele, mis näeb välja nagu tahke valge plokk. Laseriga kuumutatavad osakesed tahkuvad ning 3D-toode valmib järk-järgult.

Van Herpeni värskeim looming on valmistatud uuest vastupidavast riidesarnast materjalist nimega TPU Strong & Flexible, mida Materialise selle aasta algupoolel esitles. Materjal on katsudes teraline ning on üldiselt valge, kuid sellele saab pihustatava värviga mistahes tooni anda.

Materialise’i ooperidebüüt

Tehnoloogiat kasutati hiljuti ka Veneetsia ooperiteatris nüüdisaegse Jaapani kunstniku Mariko Mori lavastatud «Madame Butterfly» etenduses. Materialise’i loominguline direktor Joris Debo ja Taani disainer Mattias Bengtsson mõtlesid koos välja, kuidas lahendada 3D-printimisega peategelase tiivad. Nad tegid koostööd Mariko Mori stuudio 3D-modelleerijaga, kes lõi ekraanil esialgse lahenduse ning tegi siis nõutud muudatused. Lõplik disain lõigati mitmeks tükiks, mis seejärel 3D-printeriga eraldi välja trükiti ning hiljem kokku pandi. Ka tiivad valmistati materjalist TPU Strong & Flexible.

Vaata galeriid Iris van Herpeni kollektsioonist Pariisi moenädalal!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles