Toitu samamoodi nagu imeheas vormis Jennifer Lopez!

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Lopez.
Jennifer Lopez. Foto: SCANPIX

«Maailmas on olemas nii palju erinevaid pööraseid dieete, kuid ma ei järgi neist ühtegi. Ma söön peaaegu kõike, ainult et parajates kogustes,» sõnab Jennifer Lopez enda söömisharjumuste kohta.

«Väike kogus midagi paksuks tegevat ei tapa sind. Tapab see kui süüa näiteks korraga terve karp šokolaadi komme,» jätkab kahe lapse ema Jennifer. Tuleb välja, et oma lemmikuid kaloripomme võib nautida ilma süütundeta, kuid süüa neid korraga lihtsalt väikestes kogustes.

Selle asemel, et endale kõike head keelata, tuleks selliseid kaloririkkaid lemmikuid süüa ajal, mil nad kõige vähem kaalutõusu mõjutavad. Ajakiri Women’s Fitness toob välja, mis ajal oma lemmikuid nautida.

Šokolaad

Millal: Hommikul

Tume šokolaad on pungil antioksüdantidest – neid on seal 20 korda rohkem kui rohelises tees – mis on heaks magneesiumi allikaks. Magneesium võib leevendada depressiooni ja migreenihoogusid ning kiirendada ainevahetust, ütleb toitumisekspert Marisa Peer. Rohkem kui 70-protsendise kakao sisaldusega tumedas šokolaadis leidub teatud antioksüdanti, mis pidurdab rasvade lõhustumist ja vähendab põletikulisi protsesse. Selliseid magusaid toite nagu šokolaad on kõige parem tarbida just hommikul, sest siis on sinu ainevahetus kõige kiirem. Tel Avivi ülikoolis viidi läbi uurimus, kus pooled uurimuses osalejad sõid 32 nädala jooksul hommikusöögi ajal tüki šokolaadikooki. Päeva jooksul tarbisid nad sama koguse kaloreid kui need, kes šokolaadikooki ei söönud, kuid kaotasid uurimuse perioodi jooksul lausa 20 kilo rohkem kaalu kui kooki mitte tarbinud inimesed.

Kakao

Millal: pärast kardiotreeningut

Ekspert Peer sõnab, et pärast kardiotreeningut (näiteks jooksmist või rattasõitu) on sul täielik õigus nautida kakaod. Kestvusalad ammutavad keha glükogeenist tühjaks ning kakao joomine 30 minuti jooksul pärast trenni annab kehale korraga tagasi nii kaotatud vedeliku koguse kui ka pakub õiges koguses süsivesikuid ning taastavaid vadaku- ja kaseiini valku. Vadak on kiire toimega valk, mis aitab aminohapetel jõuda õigetesse lihaskudedesse. Kaseiin omakorda on aeglase toimega valk, mis varustab keha aminohapetega pikema aja jooksul. Hiljuti avaldati uurimus, mil üheksa ratturit sõitsid kuni kurnatuseni ning puhkasid seejärel neli tundi. Selle aja jooksul jõid mõned neist kakaod (või šokolaadipiima), mõned spordijooki Gatorade ning mõned mõnda teist kõrge süsivesikusisaldusega spordijooki. Kui ratturid uuesti kuni kurnatuseni sõitsid, jõudsid need, kes olid joonud kakod või šokolaadipiima sõita sama kaua või isegi kauem kui eelnevalt. Spordijooke joonud ratturid jõudsid sõita aga vähem. Kahjuks ei ole kakao joomine õigustatud pärast rahulikku 20-minutilist jooksu, siis tuleks tarbida lihtsalt vett.

Hamburger

Millal: pärast jõutreeningut

Loomaliha halb maine on tingitud sellest, et see sisaldab palju küllastunud rasvu ja kolesterooli. Kuid ajakirja «European Journal of Nutrition» kohaselt võib taise loomaliha tarbimine tegelikult vähendada halba kolesterooli ja parandada Omega-3 rasvhapete imendumist. «Punane liha aitab põletada rasva, kasvatada lihaseid ja paremini keskenduda,» sõnab ekspert Marisa Peer. «Kui sinu eesmärk on rasvaprotsendi vähendamine ja suurem lihaste osakaal kehamassis, söö punast liha vähemalt kolm korda nädalas,» jätkab ta. Punane liha sisaldab rauda, millel on oluline roll hapniku lihastesse transportimisel. Seega ei olegi loomalihast tehtud hamburger pärast jõutreeningut nii halb mõte, hoiduda tuleks aga rasvastest kastmetest. Loomalihast tehtud hakklihast saab lisaks ka palju kreatiini – aminohape, mis aitab kaasa lihaste taastumisele ja võitleb väsimuse vastu. Illinoisi ülikoolis läbi viidud uurimus avastas veel ka seda, et loomaliha ja munade tarbimine enne treeningut aitab treeningu ajal põletada rohkem kaloreid ja parandada lihaste kasvu. Vastavalt suurusele, tuleks selline eine süüa 30 minutit kuni kaks tundi enne trenni minekut.

Kohv

Millal: Enne treeningut

Peer sõnab: «Kohv aitab põletada rasva, seega on seda kõige parem juua enne treeningut.» Austraalia spordiinstituut leidis, et kofeiini tarbimise tagajärjel hakkavad lihased energia saamiseks kasutama kehasse varutud rasva. Uurimus leidis, et sportlased, kes jõid enne treeningut kohvi, suutsid treenida teistest palju kauem. Üks teine uurimus avastas seda, et kohvi tarbimine enne treeningut aitab jõusaalis treenida viis kuni kaheksa protsenti raskemate raskustega. Samuti parandab kofeiin vastupidavust ning aitab blokeerida lihasvalu.

Saiake

Millal: Enne treeningut

Öeldakse, et valgete töödeldud süsivesikute tarbimine on halb insuliinitasemele, kuid süsivesikuterikka eine söömine enne trenni kindlustab selle, et su keha kasutab need süsivesikud energia saamiseks, mitte ei salvesta neid rasvana, sõnab Peer. Ta jätkab: «Valgest jahust saiakesed sobivad enne vastupidavustreeningut, näiteks enne jooksmist, suusatamist või rattasõitu.» Lisa süsivesikuterikkale saiakesele näiteks üks muna, sest kiiresti verre jõudvad süsivesikud aitavad munast saadavad valgud paremini lihastesse transportida. Nii saad sa trennist viimast võtta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles