Mida peaks teadma laste suuhügieeni kohta?

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kuidas õpetada lapsi oma hammaste eest hoolt kandma? Millal võiks lapsele lastehambapasta asemel anda täiskasvanute oma?

Enamikul lastest tulevad esimesed hambad siis, kui laps on umbes 6 kuu vanune. Kuid on ka lapsi, kellel hakkavad esimesed hambad tulema juba 3. elukuu paiku, kirjutab parenting.com. Tavaliselt tulevad hambad kahekaupa ja umbes 2. eluaastaks on lapsel suus umbes 20 hammast. Kuigi need hambad tulevad lõpuks suust ära, on oluline nende eest korralikult hoolitseda, sest hambad omavad olulist rolli kõneoskuse kujunemisel, söömisel ja määravad, millised on lapse jäävhambad.

Kui lapsel hakkab esimene hammas tulema, hõõru seda kaks korda päevas pehme riidega. Kui lapsel on juba mitu hammast suus, tasuks neid kergelt pehme hambaharjaga harjama hakata. Pisipõnnidele meeldib sageli vanemaid jäljendada ning kasutada ka hambapastat, kuid nii väikesele lapsele pane harjale vaid natukene fluoriidivaba pastat või geeli. Pisikesi hambaid saab kaitsta ka tervislike snäkkide ja mahla ning suhkrujookide tarbimise piiramisega.

Kuni umbes 6. eluaastani ei oska lapsed tõhusalt hambaharja suus liigutada, et kõik kohad korralikult puhtaks saaks. Selle eani peaksid aitama lapsel hambaid pesta või suunama tema kätte tegema hambaharjaga õigeid liigutusi. Muuda see aeg lapse jaoks lõbusaks ja huvitavaks, räägi talle hammastest, lugege neid koos või lase lapsel ise omale meelepärane hambahari valida.

Esimesed piimahambad hakkavad välja kukkuma siis, kui laps on 6- või 7-aastane. Siis hakkavad piimahammastele lisaks suhu tekkima ka jäävhambad ning hammaste õige hooldamine muutub veelgi olulisemaks. Eksperdid soovitavad hambaid kuni kaks minutit harjata ning seejärel lasta lapsel suud loputada mõne mitte väga kange suuveega.

Umbes 8. eluaasta paiku hakkavad lapse maitsmispungad muutuma ja marjamaitselise lastehambapasta asemel võib hakata kasutama piparmündimaitselist pastat.

Esimest korda võiks hambaarsti külastada juba 12-kuuse lapsega, kuid samas tasuks ka lastearstiga nõu pidada, et leida oma lapsele sobivaim variant. Kui laps hakkab juba hambaarsti külastama, siis võiks seal käia iga 6 kuu tagant. Oluline on ka see, et hambaarst lapsele meeldiks, see aitab vältida ebavajalikku stressi, mis arstikülastusega kaasneb.

Kunagi pole liiga vara hakata lapsele suuhügieeni õpetama ning varakult võiks leida tooted, mis lapsele sobivad. Mida järjekindlamalt lapsele õpetad, kuidas oma hammaste ja suu eest hoolitseda, seda tõenäolisemalt omandab ta õiged oskused ning ta hambad on tervemad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles