Üheksa tarka suvevaheaja tegevust lastele

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui õppimine teeb rõõmu.
Kui õppimine teeb rõõmu. Foto: SCANPIX

Suvevaheaeg on mõeldud küll eelkõige puhkamiseks, kuid kui pikal vaheajal vaimu teritamisega üldse ei tegele, on lapsel uue õppeaasta alguses raske.

Mitmete pedagoogiliste raamatute autor Alexandra Mayzler pani Galtime’i jaoks kirja üheksa lõbusat viisi, kuidas laste mõttetegevust soodustada.

Hariduslikud arvutimängud
Lapsed armastavad arvutimänge. Otsi internetist mõned sõna- või numbrimängud, mis on piisavalt hästi teostatud selleks, et lapsed neid mängida sooviksid.

Külastage muuseume
Tänapäeval pole muuseum enam tolmune ja pime ruum imelike, vanade asjadega. Paljud muuseumid on mõelnud selle peale, et pakkuda pidevat tegutsemist ning avastamisrõõmu. Mitmed pakuvad oma programmis ka spetsiaalseid lasteprogramme. Võid lasta lapsel endal teha eeltöö, et ta valiks välja kohad, mida külastada. Reisiplaan pange üheskoos paika.

Tekstülesannete koostamine ja vahetamine
Kui teil on mitu kooliealist last, või kui nad suhtlevad igapäevaselt endavanustega, anna neile väljakutse. Las nad koostavad üksteisele matemaatilisi tekstülesandeid, mis oleksid nii rasked, et teine neid lahendada ei oska. Selle asemel, et tunda tüdimust, satuvad nad hasarti võimalusest teisele «ära teha».

Kuldvillak
Vaadake koos «Kuldvillakut», mängige ise kaasa ja pidage arvet, kes teadis kõige rohkem vastuseid.

Väike kultuurikriitik
Lastele meeldib, kui neid arvamust küsitakse ja nendega arvestatakse. Lase lapsel arvustada loetud raamatut, nähtud filmi vms. Lase tal lugeda ka päris kriitikute kirjutatud arvustusi nähtud filmile või loetud raamatule, et laps mõistaks arvustuse stiili ning mõtet.

Minge ekskursioonile
Kasutage võimalust ja käige ekskursioonidel erinevates vabrikutes, kus asjade valmimiskäiku näidatakse.

Harjutage võõrkeeli
Kui laps õpib juba võõrkeeli, lase tal restoranis söömas käies lugeda menüüd õpitavas keeles. Julgusta teda ka tellimust võõrkeeles esitama.

Guugelda nime
Lase lapsel internetist uurida, millised vasted tulevad tema nimele näiteks Vikipeediast. Lapse jaoks on tema enda nimega seonduvad uued teadmised märksa põnevamad ja kergemini meelde jäävad, sest tal on nendega oma side.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles