Söögiriistad mõjutavad toidu maitset

Tiina Kaukvere
, Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Toidu maitset mõjutavad ka söögiriistade omadused.
Toidu maitset mõjutavad ka söögiriistade omadused. Foto: Panther Media/Scanpix

Oxfordi ülikooli teadlased kinnitavad, et söögiriistade kujul, suurusel ja värvil on mõju sellele, kuidas toit maitseb. Näiteks maitseb juust soolasemalt, kui seda süüa noalt, mitte kahvlilt. Valge lusikaga jogurti söömine muudab jogurti maitse meeldivamaks.

Ajakirjas «Flavour» avaldatud uurimusest selgub, et aju hindab toidu maitset juba enne seda, kui toit suhu jõuab, kirjutab BBC. Oxfordi ülikooli teadlaste uurimuses osales sada õpilast, kes võtsid kokku osa kolmest eksperimendist.

Teadlased leidsid, et kui söögiriista suurus vastas ootustele, oli sellel suurem mõju toidu maitsele. Näiteks maitses dessert magusamini, kui seda söödi väikse lusikaga, millega ollakse harjunud magustoitusid sööma.

Söögiriistade värvus oli samuti oluline faktor – jogurt, mida söödi valge lusikaga maitses magusamalt kui jogurt, mida söödi musta lusikaga.

Eksperimendis osalejatele pakuti juustu noal, lusikal või tikul. Osalejad leidsid, et sama juust maitses noal kõige soolasemalt.

Professor Charles Spence ja doktor Vanessa Harrar kinnitasid, et toidu maitse on seotud nii toidu tekstuuriga ja lõhnaga kui ka sellega, milline paistab toit meie silmadele. Enne seda kui me pistame toidu suhu, annab aju sellele juba mingi hinnangu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles