Erakliinikus sünnitab keskmisest vanem, haritum ja töötav eestlanna

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartus Elite Kliinikus sündinud imik.
Tartus Elite Kliinikus sündinud imik. Foto: Sille Annuk / Postimees

Erasünnitusmaja Elite kliinik annab teada, et 2012. aastal eelistas erakliinikus sünnitada Eesti riigi keskmisest sünnitajast vanem, haritum ja töötav eestlanna.

2012. aastal sündis Elite kliiniku sünnitusosakonnas 111 last – 62 poissi ja 49 tüdrukut. Kaksikuid oli kaks paari, teatas Elite kliiniku arendusjuht Kristina Sõritsa.

58 protsenti sünnitajatest olid Tartumaalt, millele järgnesid Harjumaa (9 protsenti) ja Viljandi maakond (7 protsenti). Ainsad maakonnad, kust sünnitajaid ei tulnud, olid Hiiu maakond ja Rapla maakond. Väljaspool Eestit oli sünnitajaid veidi üle viie protsendi.

«Üllataval kombel oli sünnitajaid praktiliselt kõikjalt Eestist, seega tasuks unustada filmides loodud kuvandi, mille kohaselt sünnitus toimub alati äkitselt ja ettearvamatult. Eesti on nii väike riik, et kohale jõuab praktiliselt igast maakonnast,» kommenteeris Sõritsa.

Elite sünnitusosakonnas sünnitanud naise keskmiseks vanuseks oli 31,6 eluaastat, Eesti vastav näitaja oli 29,6 eluaastat. Kui Eestis sünnitas 2012. aastal naine esimest korda 26-aastaselt, siis Elite esmassünnitaja keskmine vanus oli 29 eluaastat, korduvsünnitaja keskmine vanus Eestis oli 31, Elites aga 33 eluaastat. Ka erakliinikus sündinud laste isad olid Eesti keskmisest mõnevõrra vanemad – isade keskmine vanus Eestis oli 32 eluaastat, Elites aga 35 eluaastat. Erakliinikus sünnitajatest oli 2012. aastal 82 protsenti eestlasi ja 14 protsenti venelasi.

Kõige rohkem oli erakliinikus sünnitajatest kõrgharidusega naisi (62 protsenti). Isade haridustase oli mõnevõrra madalam. 82 protsenti naistest käisid enne sünnitust tööl, kümnendik olid varasemalt olnud kodused.

Kõige rohkem lapsi sündis Elite kliiniku sünnitusosakonnas oktoobrikuus, Eesti kokku sündis kõige rohkem lapsi aga juulis. Enamik lapsi sündis kehakaaluga 3500–3999 grammi, keskmiseks kaaluks oli 3611 grammi. Kõige enam sündis 50-sentimeetrise pikkusega lapsi, üks laps oli aga lausa 57 cm pikk. 111st lapsest kaks vajasid ravi Tartu ülikooli lastekliinikus.

Loomulikul teel sündis 2012. aastal 55 protsenti lastest, 27 protsendil oli määratud plaaniline keisrilõige. Elite kliiniku asutaja ja juht, naistearst Andrei Sõritsa kommenteeris keisrilõigete osakaalu: «Keisrilõikeks peab alati olema näidustus, kuid meil on palju ka keerulise taustaga patsiente – on neid, kes on läbinud viljatusravi aastatepikkuse kadalipu, on naisi, kel on olnud varasem halb kogemus ja/või probleemid sünnitusel, riskirasedad või ka naised, kes on juba vanemad ja teadlikumad ning kel on paaniline hirm, et lapsega võib midagi juhtuda. Iga juhtum on individuaalne ja eraldi vaadeldav, kuid meie eesmärk on saada terved lapsed.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles