Suurimad magamisega seotud vead, mida paljud teevad

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Paljud meist on tuttavad suurima magamisega seotud veaga: me alahindame magamise olulisust. Kui õiget toitumist ja treeningut peetakse tervise sammasteks, siis sageli unustatakse ära, et ka magamine on hea tervise jaoks oluline.

Magamisega on seotud mitmeid müüte ja eksiarvamusi, mis ei lase meil rahulikult uinuda. Järgnevalt on välja toodud neist suurimad, kirjutab Huff Post.

Uinumine koos teleriga

Üks olulisemaid asju magamistoas õige magamiskeskkonna loomiseks on kujundada pelgupaik, mis on jahe, rahulik, vaikne ja pime. Valguse puudumine mõjub kehale uinutavalt. See ei käi ainult lampide kohta, vaid ka valgust kumavate ekraanide kohta nagu teler, arvutid ja nutitelefonid. Kunstlik valgus võib pidurdada melatoniini vabanemist kehas, seega tuleks erinevad ekraanid ja ere valgus magamistoast eemale hoida.

Nädalavahetustel pikalt magamine

Ilmselt mõtled reede õhtul, et lõpuks ometi on nädalavahetus käes ja saab vähemalt kahel hommikul lõunani põõnata. Kui eksperdid hoiatavad, et selle mõttega ei tasuks kiirustada. Nimelt võib reede ja laupäeva õhtul pikemalt üleval olemine ja selle tulemusel nädalavahetusel kauem magamine su bioloogilise kella segi ajada. Selle tulemusel ei ole sa esmaspäeval piisavalt töökas ning suureneb ka risk ülekaalulisusele.

Klaasikese võtmine parema une nimel

Klaasikese kangema võtmine enne magamist on üks levinumaid «unerohtusid», kuid tegelikult mõjub alkoholi joomine enne und pigem negatiivselt. Sel aastal läbi viidud uuring näitas, et alkohol röövib inimestelt REM-und ning pikendab sügava une perioodi. REM-uni on aga oluline mälu ja õppimise jaoks. Teadlased on öelnud, et alkohol võib aidata kiiremini uinuda, kuid une kvaliteet pole kindlasti nii hea kui ilma alkoholita.

Voodis vähkremine, kui und ei tule

Ekspertide sõnul on unepuuduse korral parim lahendus voodist üles tõusta. Mida kauem voodis vähkred ja üritad magama jääda, seda ärevamaks muutud selle pärast, et saaksid ikka oma 7-9 tundi und täis magatud. Tõuse parem voodist ja tee midagi lõõgastavat, näiteks loe või jaluta kodus ringi. Kui hakkad väsimust tundma, mine tagasi voodisse.

Unerohtude liigne usaldamine

Kujuta ette, et unerohi on nagu plaaster. See võib probleemi küll ajutiselt ära peita, aga see ei lahenda seda.

Kohvi joomine pärastlõunal või õhtul

Kui jood pärastlõunal kofeiiniga jooke, siis teed seda ilmselt selleks, et mitte magama jääda. Aga kui hiljem avastad, et sul on magamisega raskusi, siis võid selles vabalt kofeiini süüdistada. Seda seetõttu, et kofeiinil on üllatavalt pikk pooliga, mis tähendab, et pärastlõunase kohvi mõju võid veel hilisõhtulgi tunda. Kui sul tekib pärastlõunal tunne, et vajaksid midagi, mis sind üleval hoiaks, söö mõnd energiat andvat toitu, maga natuke või mine välja treenima või ole lihtsalt päikese käes.

Voodi jagamine lemmikloomadega

Pehme loom võib ju kaisus täitsa mõnus olla, aga kui ta väsib kallistustest ning hakkab jalgadega vehkima, nurruma, haukuma või muid häälitsusi tegema, siis sinu uni kannatab. Lisaks võivad loomad soodustada allergiate tekkimist, mis segab und veelgi rohkem.

Valgurohke õhtusöök

Sõid grillil tehtud korraliku lihatüki hiliseks õhtusöögiks ja läksid voodisse lootuses, et täis kõhuga on hea uinuda. Kas läks õnneks? Ilmselt mitte, sest valke on raske seedida ja su keha pole loodud nii, et see magamise ajal toitu seediks. Täisteratooted võivad aidata paremini uinuda, seega eelista õhtuti neid.

Äratuse edasilükkamine

Vaid seitse minutit veel! Veel viis minutit! Teoorias on snooze-nupp ju tore, kuid uinumine ja taas hetkeks ärkamine nii lühikeste intervallidega häirib loomulikku unetsüklit erinevate unefaaside vältel. Kõik edasi lükatud uneminutid ei anna tulemuseks kvaliteetset und. Pane parem äratus hilisemaks, siis saad sügavamalt ja korralikumalt magada.

Une pärast muretsemine

Kuigi on väga mõistlik planeerida uneaega nii, et saaksid vajaliku arvu tunde magada, ei tasuks uneaega võtta nagu midagi graafikujärgset. Mida rohkem me magamise pärast muretseme, seda raskem on meil uinuda. Selle asemel valmista end ette korralikuks magamiseks mõne rahustava ja und soodustava rituaali või rutiiniga. Näiteks sügavalt hingamine võib aidata, samuti ka aroomiteraapia või soe vann koos küünaldega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles