Reet Linna suvised köögihitid - graavisilgud ja rullkook

Britt Rosen
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õdusas aiamajas: «Graavisilk koos värske kartuliga on suvel imehea,» ütleb Reet Linna vihmasajuga aiamajja kaetud laua ääres.
Õdusas aiamajas: «Graavisilk koos värske kartuliga on suvel imehea,» ütleb Reet Linna vihmasajuga aiamajja kaetud laua ääres. Foto: Karli Saul

Teletäht Reet Linna reedab kaks oma köögihitti, graavisilgud ja rullkoogi, mida ta teeb õige tihti just siis, kui laua taha on oodata suuremat hulka sööjaid. Jaanipühad kaasa arvatud.

Pikka aega ETV saatejuhina rahvast laulutanud ja nüüd «Prillitoosi» ekraanil särava Reet Linna aias graavisilke, värsket kartulit ja rullbiskviiti lauale sättides juhtub nii nagu Eesti suvel tihti. Eine roheluse ja lilleõite keskel tuleb aina tiheneva vihmasaju tõttu ümber kolida väikesesse aiamajakesse.

«Ehkki ma söön liha ja näiteks lambapraad tuleb mul superhästi välja, pole ma eriline grillija – ei oska,» ütleb Linna kohe, kui sealsamas õdusas aiamajas tema suvetoitudest juttu teeme. Grillimist on tema aias suviti küll, kuid see on rohkem poegade ohjata. Tema on suur meister salatite peale.  

Hindab äraproovitud vana

Ka uute roogadega pole ta enam väga aldis katsetama, see jääb pigem tütre ja minia pärusmaaks. Kuid mitte sellepärast, et kokkamiskirge ja toiduarmastust poleks – seda jätkub sealtmaalt, kui ta Tallinna Pedagoogilises Instituudis tööõpetuse eriala õppides ka omaaegse toiduguru Salme Masso tunde sai. Ning unistus oma, Reeda kohvikust, pole tallegi võõras. Aega kokanduskatsetusteks lihtsalt ei ole.   

«Teisalt meeldivad mulle ka aina rohkem vanad äraproovitud ja traditsioonilised toidud,» tõdeb ta, kirjeldades üht viimatist kodust pikka pidulauda, kus liudadel olid nagu 70ndailgi keel ja herned, singirullid, täidetud munad, kartulisalat. Jõuludeks keedab ta alati sülti ja pidudeks küpsetab sageli Napoleoni kooki. Välismaa külalisi on aga alati vaimustanud tema juustu-küüslauguvõie.

Ka graavisilgud, mida on suvel imehea süüa värske kartuliga, ja rullbiskviit, mille sisse võib rullida kogu suvemarjade galerii, kuuluvad tema vana hea köögiklassika hulka. Mõlemad kõlbavad aasta ringi, kuid kerguselt sobivad ka suvel ideaalselt – mõneks söögikorraks võib ju grillitule kustutada ja hoopis räime süüa, seda ka jaanipühadel. Pealegi passib pidulikuma sündmuse puhul räime kõrvale hästi pits viina.

Tervislik argimenüü

Üldse on saatejuhi argimenüü viimastel aegadel muutunud kergemaks ja tervislikumaks, ehkki suure söömaga pole ta kunagi olnud. «Söön selleks, et elada, mitte vastupidi,» kõlab tema põhimõte. Hommik algab tal juba aastaid puuviljadega, siis tuleb kohvi meega ja maitsestamata jogurt pähklite, mee, marjadega. Saia ei söö ta praegu üldse, küll aga musta leiba mõne toorjuustust või avokaadost segatud määrdega.

Ka värsket salatit ja kala on naise menüüs palju. Üks tema kalahitte on kiirlõhe ehk soola, sidruni- ja roseepipra seguga kihiti kaussi laotud lõheviilakad, mis valatakse üle sidrunimahla ja õli seguga (1:1) ja lastakse neil 15 minutit maitset sisse võtta.    

Ja muidugi meeldivad talle kevad ja suvi esimese oma aia rohelise ja maasikatega. Siis käib tal hommikukohvi joomine aia(maja)s – kõigepealt peenrast mõned maasikad suhu ja siis kohviga mõnulema. Ilmtingimata on suveajal tema toidulaual koht võidesegudel ohtra maitserohelisega. Samuti rabarberikoogil ja -moosil – viimast tegi ta tänavu koos apelsinikoortega. Ka ultrakasulikku spinatit sööb ta palju: segab toorjuustuvõidesse, teeb püreesuppi ja muna-spinatipirukat.  Hiljem, kui suurem küpsemise aeg, tulevad juba ploomid ja porgandipirukad.

Igatahes maitsevad graavisilgud ja rullkook niivõrd hõrgult, et Reeda kohvik poleks ühel päeval üldsegi mitte paha mõte.

Reeda graavisilgud

Selle retsepti sai Reet Linna 30 aasta eest Soomest, kui Tamperes ETV ja soomlaste ühist teleprojekti tegi. Käidi ka ühes restoranis, kus pakuti nii maitsvaid silke, et tema sõi neid kogu õhtu ja lõpuks küsis kokalt retsepti kaasa.

Sestpeale on ta neid selle retsepti järgi teinud. Eriti siis, kui on tulemas mõni suurem sündmus või sööjaid majas rohkem. Jah, ettevõtmine on tülikas, kui õnnestub saada tulivärsket räime ja see ise puhastada-fileerida – aga just siis maitseb graavisilk kõige paremini, ütleb ta. Ta on ka üht või teist koostisainet muutnud, kuid originaalretsept töötab kõige laitmatumalt.

Sinepist tasub kasutada Soome pehmet sinepit – sõna mieto järgi tuubil leiate selle üles. «Olen proovinud ka teiste sinepitega, kuid siis ei tule maitse ikka see päris õige,» ütleb Linna.

Graavisilku on suvel imehea süüa koos värske keedukartuliga. Samuti võib juurde pakkuda kodujuustu, segades sellesse meelepärast rohelist. Tema lisas kodujuustule kurki, tilli, redist, murulauku ja «ehmatuseks» veidike punast pipart.  

•    1 kg värsket räime

•    äädikaveeks:

•    3 sl toiduäädikat, 2 sl soola, 1 l vett

marinaadiks:

•    1 sl Soome pehmet (märkega mieto) sinepit, 1 dl toiduõli, 3 sl suhkrut, 1/2 sl soola, 1/2 tl valget pipart, 3 sl valge veini äädikat, 1/2 dl vett

•    ohtralt värsket tilli

Fileeri räimed ja leota neid äädikavees kaks tundi – külma ei pea tõstma. Pärast seda kurna räimedest vedelik hoolikalt välja.

Sega marinaadi koostis­ained korralikult kokku.

Lao ettevalmistatud räimed sobiva suurusega kaussi, haki peale paksult värsket tilli ja vala marinaadiga üle. Pane kuni neljaks päevaks külmkappi marinaadi seisma. Neljandal päeval on tulemus superhea.

Eestiaegne rullkook

Selle rullbiskviidi retsept pärineb esimese vabariigi aegsest kokaraamatust, mille Reet Linna kunagi ämmalt sai. Seda on ta küpsetanud läbi aegade – «Iseenesest lihtne, kuid võib ka kergelt vastu taevast minna,» naerab ta ning lisab, et talle on jäänud rahva seas ringi liikudes ja pere pealt vaadates mulje, et rullbiskviidi tegemine on jälle moodi läinud.

Kuna Linna väga magusat ei armasta, on ta vana retsepti täiendanud sidrunimahla ja -koore lisamisega. Samuti meeldib talle, kui rulli vahele määritud kohupiimavõides krõmpsuvad hamba all pähklitükikesed ja ka sinna riivib ta sidrunikoort. Marjavalik sõltub aga hooajast – praegu said rulli sisse esimesed Eesti maasikad.  

Seekordse rullkoogi aga tegi erilisemaks see, et ta immutas seda äsja Saaremaa sõidult kaasa toodud kadakamarjasiirupiga, mis andis tibakese õrnkirbet eksootilist maitset.

•    6 muna

•    3–6 sl suhkrut

•    3 sl kartulijahu

•    3 sl sõredat jahu

•    veidi sidrunikoort ja -mahla

•    veidi suhkrut, võid, tuhksuhkrut

•    soovi korral niisutamiseks siirupit, mahla vm

•    kreemiks rulli vahele vastavalt maitsele marjavõiet ja/või marju (näiteks maasikaid ja Emma vanilli- kohupiimakreemi), veidi riivitud sidrunikoort;  lisada võib purustatud mandleid.

Vahusta munakollane suhkru, riivitud sidrunikoore ja -mahlaga. Lisa omavahel segatud jahud. Löö ka munavalge vahtu ja sega ettevaatlikult taina hulka.

Pane ahjuplaadile küpsetuspaber, määri see võiga, vala tainas plaadile ja pane eelnevalt keskmise kuumuseni (u 170 °C) soojendatud ahju – küpseta kuni 10 minutit. Jälgi, et rull liiga pruuniks ei küpseks, vastasel korral läheb see kokku rullides katki.

Valmista laual ette teine küpsetuspaber, puistates selle üle suhkruga. Kalla valmis biskviit küpsetuspaberile, soovi korral niisuta biskviiti siirupiga.

Määri peale maitse järgi kohupiimakreemi, lisa ka marjatükid ja rulli kohe kokku. Kui on tahtmist, võib rullile teha glasuuri, ent sama hästi sobib peale raputada ka tuhksuhkrut.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles