Päeva meeleolu mõjutavad hommikused rituaalid

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sisenda endale õnnetunnet.
Sisenda endale õnnetunnet. Foto: Fabrice Michaudeau/Scanpix

Kas oled märganud, et tihti jääb hommikune meeleolu kestma terveks päevaks? Kui asjad sujuvad juba päeva alguses, jätkub positiivsus ka edaspidi. Kui asjad kisuvad viltu, rikub see tuju ja mõjutab tervet päeva.

Womansday vestles ekspertidega ning reastas soovitused, mis hommikust meeleolu tõsta aitavad.

Ärka varem
Ärka varem ning alusta oma päeva mõne spontaanse, mõnusa tegevusega. Näiteks käi turul ja osta värskeid puuvilju, käi jooksmas või jaluta pargis. Hea energia terveks päevaks on tagatud!
Muide, uurimuste kohaselt pidi veekogu ligidal treenimine tõstma meeleolu rohkem kui tavaliselt.

Söö tasakaalustatud hommikusööki
Hommikusöök peaks olema toitev, koosnedes süsivesikutest ja proteiinidest. Näiteks puder või hommikuvõileib. Toidule võiksid lisada kaneeli, sest uuringute kohaselt parandab kaneeli tarbimine tuju. Samuti on tõestatud, et mõistlik kogus kofeiini tõstab tuju ning kiirendab reaktsiooni, seega võid lubada endale 1-2 tassi kohvi või musta teed.
Sarnane positiivne tuju tõstev efekt on omistatud ka kakaole, mille hommikune tarbimine aitab muuseas hoida veresuhkrutaset stabiilsena lõunani.

Kuula looduse hääli
Teadlased väidavad, et linnulaulul ja veevulinal on stressi pärssiv mõju. Sealjuures pole vahet, kas viibid päriselt looduses või kuulad salvestatud heli.

Keskendu heale enesetundele
Arizona psühhiaater Robyn McKay soovitab hommikul ärgates, ning päeva jooksul tekkivates stressiolukordades, hingata viis korda sügavalt sisse ning endale sisendada, et sa võtsid vastu otsuse tunda ennast hästi.

Kuula oma keha
Selle asemel, et hommikul ärgates kohe voodist püsti hüpata, võta endale mõni minut, et tunnetada, mis sinu kehas toimub. Kas tunned mõnes lihases pinget? Venita neid kohti, kus tunned pinget. Hinga. Keskendu praegusele momendile, mitte ära torma päevatoimetustesse häälestumata.

Mis oleks kui…?
Üllatavalt väidavad teadlased, et mõtlemine nendele asjadele, mis oleks suure tõenäosusega võinud meie elus juhtuda, kuid ei juhtunud, parandab rohkem tuju kui mõtlemine headele võtmesündmustele elus.

Näri nätsu
Piparmündi lõhn tõstab tuju ja parandab tähelepanuvõimet. Seega näri nätsu, joo piparmünditeed või nuusuta piparmündiõli.

Naerata
Naeratamiseks ei ole vahet kus sa viibid. Lisaks enda tuju parandamisele nakatad sa oma positiivsusega ka teisi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles