Rinna tervise kabinetti oodatakse kõiki naisi ilma saatekirjata

Liis Velsker
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: PhanterMedia/Scanpix

Ida-Tallinna keskhaigla (ITK) rinna tervise kabinetti oodatakse kõiki haigekassa kindlustatud naisi nii rinna kui ka emakakaela probleemide ennetamiseks kontrolli tasuta ja ilma saatekirjata.

«Pahaloomuliste haiguste ravimisel sõltub paranemine sageli kasvaja levikust haiguse avastamise hetkel, veelgi parem on kasvaja tekkimist ennetada. Suurimad edusammud selles vallas on tehtud rinna- ja emakakaela tervise eest hoolitsemisel: rindade regulaarne kontrollimine aitab avastada varakult tõsiseid rinnahaigusi ning emakakaela rakuproov ehk PAP-test võib emakakaelavähi tekkimist sootuks ennetada,» toonitas rinna tervise kabineti arst Gabor Szirko.

Rinnaga seotud probleemide lahendamiseks ja rinnavähi varajaseks avastamiseks on Ida-Tallinna keskhaigla naistekliiniku juurde loodud rinna tervise kabinet, kuhu on oodatud kõik naised, kellel on mure rindade pärast, olgu selle põhjuseks rindade valulikkus, kasvaja esinemine perekonnas või siis tükk rinnas.

Rinna tervise kabinetis töötavad Szirko sõnul naistearstid ja ämmaemandad ning sarnaselt tavapärasele naistearsti külastusele pole saatekirja tarvis ning vastuvõtt on kõikidele haigekassa kindlustatutele tasuta.

Emakakaelavähi ennetus põhineb emakakaela rakkude uurimisel ehk PAP-testil. «PAP-test on väga tõhus vahend emakakaela vähi vältimiseks, kuna see võimaldab avastada emakakaela rakkude tõsiseid muutusi enne, kui päris kasvaja välja kujuneb,» märkis Szirko.

Emakakaela rakkude testimise sagedus on individuaalne, kuid üldiselt võiks naine anda Szirko sõnul proovi iga kahe aasta järel. Lihtsaim ja kiireim viis anda PAP-test on registreeruda spetsiaalsele PAP-testi vastuvõtule, kus uuringu teeb ämmaemand, kes suunab probleemse vastuse korral naise edasi naistearstile. Uuring on tervisekindlustatutele tasuta, registreeruda saab lühinumbril 1900.

Vastuvõtule saab registreerida Ida-Tallinna keskhaigla telefonil 1900. Üle 40-aastased naised, kes on leidnud rinnast tüki, võivad saata meili aadressile rind@itk.ee – nii saab uuringuid planeerida kiiremini ja tõhusamalt. Samuti pääseb kabinetti rutem perearsti saatekirjaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles