Esiklapse emotsioone pesamuna suhtes saab vanem ise mõjutada

, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kui perre lisandub pesamuna, võib vanem laps noorema suhtes kogeda palju emotsioone - elevus, armastus, viha, rõõm, vihkamine, uhkus ja samuti armukadedus. Kuidas aidata lapsel oma emotsioonidega toime tulla?

Psühholoog Diana Zande sõnul ei pruugi esiklapsel kõiki loetletud emotsioone esineda, kuid nende ilmnemine on tavaline, vahendab Emmede Klubi.

Vanemal lapsel peaks olema lubatud kõiki oma tundeid välja näidata - olgu need siis head või halvad, aga seda tuleks teha sõnades. Kui laps oma negatiivseid emotsioone verbaalselt välja elada ei saa,  elab laps oma kogunenud pinge välja kaklemise, löömise ja hammustamisega.

Lapsed võiks juba noorema pereliikme ootusest osa saada, lastes tal otsustada pisiasjade üle, näiteks sokkide värvi üle. Lapse valikuga peab nõustuma.

Ära unusta lapsele öelda, et sa armastad teda sama palju kui enne. Kui vastsündinuga on palju tegemist, soovivad vanemad lapsed vahel, et nad elaks elu, nagu see oli enne beebi tulekut, seega tuleks kindlasti leida privaatset aega ainult vanemale lapsele.

Hoidke päevarežiim võimalikult sarnane endisele. Beebi sünd on lapse jaoks niigi suur muutus, ning tal võib olla raskusi rohkemate uuendustega toime tulla.

Rõhuta ka sõpradele ja sugulastele, et nad ei pööraks beebile rohkem tähelepanu ning juhul kui beebile midagi kingitakse, ei tohiks ka suurem tühjade kätega jääda.

Kui vanem laps teeb füüsiliselt pisemale liiga ja kiusab teda, tuleb talle selgeks teha, et selline käitumine on rangelt keelatud. Võid lasta tal oma tundeid paberile joonistada või nendest rääkida.

Lase vanemal lapsel pisema eest hoolitsemisest osa saada, kuid ära tee sellest kohustust. Kui laps tunneb, et talle on antud usaldust nõudev ülesanne, tunneb ta end armastatu ja hinnatuna. Nii on ka temal lihtsam tunda pisema õe või venna suhtes positiivseid emotsioone.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles