Naised ja edu: neliteist asja, mida iga naine võiks teada

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Online uudiste portaal Huffington Post korraldas juunikuu alguses New Yorgis esimese naistele suunatud konverentsi, kus osalesid ajakirjanikud, kuulsused, toitumisspetsialistid, tegevjuhid jpt. Konverentsi peateemaks oli, kuidas mõõta edukust heaolu läbi.

Toome teieni neliteist konverentsil kõlanud soovitust seoses töö, raha, edukuse, karjääri ja heaoluga.

«Kõigepealt tuleb kõvasti tööd teha ja oma väärtust tõestada,» ütles Valge Maja vanemnõunik Valerie Jarrett. Kui oled seda teha suutnud, siis võib sind üllatada, mis juhtub, kui lähed tööandjalt palgatõusu või muid boonuseid küsima.

«Ka sina intervjueerid neid,» tuletas Jarrett meelde rääkides töövestlustest. Jah, sa pead neile selgeks tegema, miks oleksid just sina parim kandidaat sellele tööle, aga samas peavad ka nemad sulle tõestama, miks on see parim töökeskkond.

Parimad ideed ei tule sinuni kontoris. Heaoluekspert Tony Schwartz uuris publikult, kus nende parimad mõtted tulevad. Vastustena kõlasid «duši all», «joostes», «mediteerides», «kõndides» ja isegi «magades». Mitte keegi ei öelnud «kontoris».

Lõpeta oma ideede pärast vabandamine. Koomik Susie Essman täheldas oma karjääri alguses, et paljudel naiskoomikutel oli väga hea jutumaterjal, kuid nad vabandasid pidevalt selle pärast. Ajakirja Glamour peatoimetaja Cindi Leive ütles, et tema on oma kontoris reegliks teinud selle, et oma ideid esitades ei tohi juttu alustada: «See pole ilmselt parim mõte, aga...»

Introvertidel on üllatav eelis. Tööl võib tunduda, et pead olema pidevalt «sisse lülitatud». Kuid inimestel, kes eelistavad pigem omaette hoida, võib olla oluline eelis stressirohkete olukordadega tegelemisel. Introvertidest raamatu kirjutanud Susan Cain ütles, et olles ise introvert, teab ta väga hästi, kui lihtne on tal keerulises olukorras rahu leida.

Kolleegidega aja veetmine on osa tööst. Kellel aga selle jaoks aega on? Kui sa tahad, et asjad saaksid tehtud, siis tuleb see aeg leida, teadis senaator Claire McCaskill. Kolleegidega suhtlemine aitab tunduvalt tõhusamalt tööd teha. «Kui ma räägin oma töökaaslastega töövälistest asjadest, siis järgmine kord, kui meil tuleb mõni tööalane probleem seljatada, on seda tunduvalt lihtsam teha,» rääkis senaator.

Ära jäta muljet, et kõik on lihtne. Ameerika saatejuht ja ajakirjanik Mika Brzezinski rääkis, et naised üritavad pidevalt jätta muljet, et kõik on lihtne. «Me peame olema ideaalsed, peame olema ilusad ja saledad. Ja see kõik peab meil tulema lihtsalt... Aga see ju ei tule! Tasakaalu leidmine töö, perekonna ja hobide vahel pole lihtne.» Brzezinski tunnistas, et aeg-ajalt tunneb temagi, et peaks asjadest lihtsa mulje jätma.

Sul on võimalik kõike saada, kuid mitte ühel ajal. Valerie Jarrett rõhutas seda oma esinemise ajal ja kuigi koomik Ali Wentworth oli temaga nõus, lisas ta omalt poolt: «Ma usun, et me defineerime erinevas eluetapis ümber seda, mis see «kõik» meie jaoks on.» Wentworth ütles, et tema prioriteediks hetkel on tema lapsed. Alles hiljuti keeldus ta heast tööpakkumisest, sest ta oleks pidanud selle tõttu lastest palju eemal olema. Tema jaoks tähistab «kõik» hetkel ta lapsi.

Kuula inimesi naermas. 2011. aastal linastunud filmi «Hüsteeria» rezissöör Tanya Wexler soovitas elu raskematel aegadel kujutada ette, et oled tegelane mõnes komöödias. «Kui asjad hakkavad allamäge minema, kujuta ette, kuidas publik sinu üle naerab,» kõlas Wexleri soovitus.

Tänulikkus aitab paljugi üle elada. «Ma olen lõputult tänulik. Iga päev,» ütles Ameerika panga endine divisjonijuht Sallie Krawcheck. «Jah, ma töötasin kõvasti, et mul oleks selline karjäär, nagu mul on, ja kavatsen töötamist jätkata. Aga kuidas juhtus, et ma sündisin just sellesse aega ja ruumi, oma vanemate juurde, mitte mõnda vaesesse India piirkonda? Ma olen väga tänulik, tänulik kõige eest.» Tänutunne aitas Krawcheckil üle saada ka sellest, kui naine vallandati juhtivalt kohalt, mis oli temast teinud Wall Streeti kõige mõjuvõimsama naise.

Kui sa armastad oma tööd, siis see mõjub hästi su lastele. Kui pead või tahad tööd teha, mitte lastega kodus olla, siis on nii mõnedki põhjused, miks sa ei peaks sellepärast süütunnet tundma. Tanya Wexler näiteks ütles, et kodust välja minemine ja asjade saavutamine on võimas. Susie Essmann parafraseeris aga Carl Jungi, öeldes, et «lapse jaoks kõige ohtlikum asi on vanema elamata jäänud elu».

Tea, millised pisiasjad sind õnnelikuks teevad ja tegele nendega. Teleprodutsent Desiree Gruber ütles, et tema jaoks on iga uus päev kalendris justkui mänguväljak - mida teha, et päev oleks lõbus? Ali Wentworth sõnas, et kui tal on võimalik päeva ajal veidi magada ja kappi on igaks juhuks varutud midagi magusat, siis ainuüksi need asjad teevad temast parema naise.

Analüüsi, millest saaksid lahti lasta. Senaator Claire McCaskill meenutas, kuivõrd võimas tunne see oli, kui ta taipas, et teda ei huvita absoluutselt, kas voodi all on tolmurullid või mitte.

Su elu on impeerium. Austa selle juhti. «Naised pole juhatajad, naised on juhid. Me kõik juhime impeeriume. Kui juhid kodu ja tööd ning hoolitsed enda eest, siis oled sa juht,» ütles Susie Essman. «Naised peaksid selle võimu omaks võtma.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles