Kunst ja gurmee barokist kaasajani

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadrioru kunstimuuseum.
Kadrioru kunstimuuseum. Foto: Teet Malsroos / Õhtuleht

Restoran Kadriorg ja Kadrioru kunstimuuseum kutsuvad osa saama suvistest gurmee- ja kunstielamustest. Nii üksikkülastajaid kui gruppe ootavad ringkäigud kunstimuuseumi koduks olevas Kadrioru lossis ning lossi ajaloost inspireeritud erimenüü restoranis Kadriorg.

Kadrioru loss on läbi aegade olnud Tallinna kroonijuveel, mis rajati vene valitseja Peeter I tahtel ning ristiti Kadrioruks tema abikaasa Katariina I auks. Suveresidentsiks rajatud lossiansambel ja selle kaunistusterohke peasaal on nii Eesti kui kogu Põhja-Euroopa barokkarhitektuuri pärleid, mille suursugusust ja pidulikkust on külalistel võimalik imetleda tänapäevalgi.

Meeleolukas jalutuskäik lossi saalides viib rännakule läbi kolme sajandi, mil Kadrioru lossis on korraldatud balle ja tehtud poliitikat. Täna asub lossis Eesti ainus väliskunstile pühendatud muuseum, mille ulatuslik püsiekspositsioon tutvustab siinse väliskunsti kogu paremikku ning mida täiendavad populaarsed lühiajalised näitused.

Kunsti- ja kultuuriloolise ringkäigu lõpetab meeleolukas jalutuskäik läbi vaheldusrikka ja maalilise pargi restorani Kadriorg, kus saab nautida baroksetest vormidest ja Peeter I aegsest toidukultuurist inspireeritud erimenüüd.

Kasutamist on leidnud kohalik tooraine, mida ka kolmsada aastat tagasi lossi ümbruse köögiviljaaedades kasvatati. Modernse nüansi on saanud üks keisri enese lemmiksuupisteid «Knappe Tiden» - rukkileivast, kilust ja munast eine, mida Peeter I esmakordselt aastal 1711 just Tallinnas maitsta sai.

Võõrustaja vabandas kesist toiduvalikut Põhjasõjast tingitud raskete oludega (sks Knappe Tiden - rasked ajad), kuid suurt Vene valitsejat vaimustas lihtne ja kodune kiluga suupiste sedavõrd, et roog leidis oma koha pidulaual ka tema Peterburi residentsis.

Suvist lossiringkäiku ning seda täiendavat erimenüüd on oodatud nautima nii üksikkülastajad kui grupid. Ettetellimisel tutvustab gruppidele alates 10-st inimesest kunstiajaloolasest giid detailsemalt nii lossi ennast kui muuseumi ekspositsioone, misjärel on sobiv suunduda ühiselt restorani keha kinnitama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles